Business Internaţional

Europa de Est nu este imuna la criza

17.01.2008, 17:54 10

Europa Centrala si de Est nu va fi scutita de efectele negative ale turbulentelor de pe piata financiara internationala, a avertizat Varel Freeman, vicepresedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), incercand sa tempereze asteptarile potrivit carora cresterea economica rapida din regiune ar putea contrabalansa efectele declinului pietei americane a creditelor ipotecare riscante, scrie Financial Times.
Bancherii si economistii atrag atentia in primul rand asupra tarilor cu un deficit de cont curent mare, cum ar fi tarile baltice, Bulgaria si Romania.
"Nu vreau sa par pesimist, dar consider ca este nevoie de o doza mai mare de realism aici", a declarat el, adaugand ca "in acest moment, riscurile sunt categoric mai mari decat acum sase luni".
Statisticile arata ca diferentialul dintre dobanzile platite de consumatorii din regiune a crescut semnificativ din iunie 2007 pana acum.
"In urma cu sase luni era foarte greu sa gasesti un diferential mai mare de 0,5%. Acum insa, 0,5% este cel mai probabil diferenta medie", a declarat Freeman, care a mentionat, in acest sens, exemplul Rusiei, unde diferentialul a urcat de la 0,4% la 1%.
Freeman a adaugat ca incepand din decembrie creditele acordate companiilor in vederea efectuarii unor tranzactii au devenit din ce in ce mai greu de obtinut.
Cel mai probabil, marile banci nu vor intampina dificultati in a acorda in continuare imprumuturi, spune el, insa o serie de jucatori medii de pe piata ar putea fi afectati semnificativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO