Business Internaţional

Europa de Est, risc crescut de incetinire a economiei

18.12.2007, 20:20 12

Economiile central si est-europene se afla in fata unui risc din ce in ce mai pronuntat ca ritmul rapid de crestere din regiune sa incetineasca semnificativ in conditiile accentuarii dezechilibrelor economice sub efectul crizei pietelor globale de credit, au declarat oficialii Danske Bank, citati de Bloomberg.
Tarile baltice Estonia, Letonia si Lituania, cat si cele balcanice Bulgaria si Romania "sunt in continuare tarile in care riscul ca economia sa intre in recesiune este cel mai pronuntat", conform unui raport al Danske Bank. Riscurile in regiune s-au accentuat in conditiile in care Polonia, Cehia si Slovacia "dau si ele semne clare de supraincalzire".
"Avand in vedere dezechilibrele semnificative din multe tari incluse in analiza noastra, ar trebui sa existe in mod clar temeri serioase privitoare la impactul crizei de pe pietele de credit asupra tarilor central si est-europene", au declarat Lars Christensen, analist in cadrul Danske Bank din Copenhaga, Violeta Klyviene, analist din Vilnius, si Lars Rasmussen, analist din Copenhaga.
Ritmul de crestere al tarilor est-europene il depaseste pe cel al tarilor din vestul Europei, in conditiile in care nivelul investitiilor, comertului si salariilor din aceste tari il prinde din urma pe cel din Vest la doua decenii dupa prabusirea regimului comunist. In acest context, deficitele de cont curent au crescut, iar inflatia s-a majorat, obligand tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, cu exceptia Sloveniei, sa amane sau sa abandoneze planurile initiale privitoare la adoptarea monedei unice europene.
Criza sectorului american al creditelor ipotecare subprime a avut drept rezultat o crestere a costurilor de finantare, determinandu-i in acelasi timp pe investitori sa-si reduca detinerile in cadrul pietelor cu risc mai ridicat. Indicele OMX Tallinn al Estoniei a scazut cu 13% in acest an, iar indicele OMX Riga al Letoniei a pierdut 6%, cele mai slabe performante din randul pietelor emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
Danske arata ca reactiile de ordin strategic in fata semnalelor privitoare la supraincalzire si deteriorarii conditiilor de pe pietele financiare globale au fost "foarte limitate".
"Nicio tara nu a luat masuri semnificative in sensul reducerii dezechilibrelor", au declarat oficialii bancii. Estonia ar putea fi tara in care au aparut "primele semne ca economia trece de la un ritm rapid de crestere la unul lent".
Dasnke se asteapta ca ritmul de crestere a economiilor Letoniei, Lituaniei, Bulgariei si Romaniei "sa incetineasca semnificativ in cursul anului 2008".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO