Business Internaţional

Europa de Est trebuie să reducă deficitele şi să repare sistemul bancar

Autor: Andreea Neferu

21.10.2010, 23:19 8

Guvernele din Europa de Est trebuie să reducă deficitele şi să"repare" sistemul bancar pentru a stimula creşterea economică, dupăce criza financiară a adus unele state aproape de pragulfalimentului, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), scrieBloomberg.

"Strategii din Europa emergentă se confruntă cu provocarea de acombate «moştenirea» crizei, fără a afecta însă revenireaeconomică", scrie în raportul privind economia Europei de Est,publicat de FMI.
Demersurile pe care trebuie să le în considerare aceştia sunt"reducerea deficitelor fiscale cu scopul de a asigura datoriisustenabile" şi de a "repara sistemele bancare şi în acelaşi timpde a relua creditarea".

Fostele state comuniste din Europa încearcă să-şi revină din ceamai puternică recesiune declanşată de la trecerea la economia depiaţă în urmă cu două decenii. Creditele ieftine le-au ajutat săînregistreze anual o creştere economică de circa 5% în anii deboom. În perioada de apogeu a crizei credi­telor, FMI a acordatîmprumuturi de circa 65 mld. dolari pentru statele din aceastăregiune.
FMI a acordat ajutoare Ungariei, Letoniei, Ucrainei, României şiSerbiei, în condiţiile în care aceste state se aflau într-osituaţie incertă şi se străduiau să îşi refinanţeze datoriile, decele mai multe ori denominate în valută. Regiunea a primit, întotal, peste 100 mld. dolari, aici incluzând şi ajutorul de laUniunea Europeană şi de la Banca Mondială.
FMI prognozează că economiile din Europa de Est vor creşte, înmedie, cu circa 3,8% în 2010 şi cu 3,9% anul viitor, după ce 2009 aadus o contracţie de 6%.
Criza financiară a scos la iveală problemele fiscale în Europa deEst, spun analiştii de la FMI. Chiar dacă majorarea veniturilorfiscale a lăsat impresia că balanţele bugetare sunt sănătoase,cheltuielile au crescut într-un ritm chiar mai mare.

Deficitele bugetare din Europa emergentă au atins, în medie, 6% dinPIB anul trecut, în condiţiile în care în 2008, balanţa eraechilibrată. Datoriile publice au urcat de asemenea, de la 24% în2008 la 30% din PIB în 2009.
Veştile sunt puţin mai bune pentru anul acesta, având în vedere cădeficitul mediu va coborî la 5,2%, urmând ca în 2011 să ajungă la4,1% din PIB. Pe de altă parte, datoria publică va creşte la 30,8%şi 32,1% în 2010, respectiv 2011, estimează FMI.
"Având în vedere că deficitele sunt încă la niveluri foarte înalte,iar veniturile fiscale continuă să scadă, se poate observa că estenecesară o consolidare fiscală mai substanţială în următorii ani",potrivit raportului întocmit de FMI.

Ţările cu " vulnerabilităţi fiscale mari" trebuie să ia mai rapiddecizii de micşorare a deficitelor şi să evite o eventuală"pedeapsă" din partea pieţelor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO