Business Internaţional

Europa de Est câştigă bătălia împotriva standardelor duble la alimente în UE. Autorităţile de la Bruxelles vor monitoriza efectul noilor reguli timp de doi ani înainte de a înainta Parlamentului european şi capitalelor naţionale o analiză

Europa de Est câştigă bătălia împotriva...

Autor: Catalina Apostoiu

01.04.2019, 23:00 424

Consumatorii din Praga vor putea în curând savura o Coca-Cola ştiind că are aceleaşi ingrediente precum cele de pe rafturile magazinelor din Berlin, scrie Politico.

Negociatorii UE au convenit noi reguli privitoare la aşa-numitele alimente cu dublu standard de calitate, produse de aceeaşi marcă comercializate cu ingrediente diferite pe pieţe diferite, o victorie pentru guvernele central şi est-europene. Ţările din regiune au făcut presiuni puternice pentru adoptarea unor astfel de reguli pentru a elimina această practică, practică ce înseamnă că ţările respective primesc produse inferioare celor comercializate în Occident.

Produsele trebuie să conţină aceleaşi ingrediente, cu câteva excepţii, potrivit noilor reguli. Practica comercializării de alimente cu dublu standard de calitate va fi considerată o practică comercială „înşelătoare“, iar companiile depistate că încalcă regulile pot fi amendate cu până la 4% din cifra anuală de afaceri.

Regulile, parte a unei reforme mai ample a legislaţiei în domeniul consumului şi finalizate după mai mulţi ani de dezbateri, sunt rezultatul unui efort major de lobbying din partea ţărilor din Europa de Est. Acestea s-au lovit de opoziţia celor din vest, care au pus sub semnul întrebării chiar şi necesitatea unor astfel de reguli.

Companiilor li se interzice acum să comercializeze alimente cu standarde duble de calitate cu excepţia cazurilor în care acest lucru este justificat de „factori legitimi şi obiectivi“, cum ar fi deficite sezoniere de ingrediente sau legi naţionale menite să diminueze conţinutul de zahăr din alimente şi băuturi.

Diferenţa ce ţine de gusturile consumatorilor nu va mai fi considerată o justificare valabilă pentru comercializarea de produse cu standarde duble de calitate, iar companiile care comercializează astfel de produse sub excepţiile aprobate trebuie să informeze consumatorii cu privire la diferenţe, potrivit proiectului de lege, proiect ce nu prevede soluţii specifice în acest sens.

Nu există o definiţie comună a ceea ce înseamnă o diferenţă ìsemnificativăî şi nu se specifică cum ar trebui determinată o reţetă de bază în raport cu care să fie comparate produsele. Totuşi, doi oficiali au arătat că intenţia este mai degrabă de a determina companiile să renunţe la cele mai flagrante abuzuri.

Autorităţile naţionale vor fi cele care vor decide neregulile, iar textul arată clar că autorităţile de la Bruxelles ar putea decide noi restricţii dacă practica va continua.

Autorităţile de la Bruxelles vor monitoriza efectul noilor reguli timp de doi ani înainte de a înainta Parlamentului european şi capitalelor naţionale o analiză.

Regulile au nevoie de aprobarea Parlamentului european şi Consiliului pentru a fi finalizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO