Business Internaţional

Europa face zid in jurul Greciei

14.03.2010, 23:06 18

Statele membre ale zonei euro au convenit asupra unui pachet definantare de ordinul miliardelor de euro pentru Grecia, ca parte aeforturilor de sustinere a monedei unice dupa mai multe saptamanide criza, scrie The Guardian.

Surse de la Bruxelles au declarat ca oficialii germani au cazutde acord cu pachetul respectiv, in ciuda opozitiei ferme exprimatede Germania si ca ministrii de finante ai zonei euro vor finalizapachetul la inceputul acestei saptamani. Reglementarile privitoarela moneda euro vor fi asemenea revizuite pentru a se intaridisciplina fiscala in randul statelor membre ale zonei euro.

Statele membre s-au pus de acord asupra unor "contributiibilaterale coordonate" sub forma unor credite sau garantii pentrucredite destinate Greciei in cazul in care autoritatile de la Atenanu-si vor putea refinanta datoriile in crestere si ar ceresprijinul UE, a declarat un oficial al CE.

Alte surse au declarat ca ajutorul s-ar putea ridica la 25 mld.euro, desi in capitalele europene se estimeaza ca Grecia ar aveanevoie de pana la 55 mld. euro pana la sfarsitul anului. O sursadin cadrul UE citata de Reuters a declarat insa ca niciun fel decifra nu s-a convenit in acest stadiu.

Germania a jucat rolul central in organizarea pachetului desprijin, au declarat sursele citate de cotidianul britanic TheGuardian. Regulile ce guverneaza zona euro interzic o astfel deactiune, iar conform oficialului CE, acordul a fost gandit astfelincat aceste reguli sa fie respectate.

Pe de alta parte, ministrul francez de finante Christine Lagardea declarat ca se indoieste ca ministrii de finante ai UE vor lua odecizie privitoare la un eventual plan de salvare a Greciei,spunand ca un astfel de plan nu este necesar, avand in vedereeforturile credibile depuse de guvernul grec.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO