Business Internaţional

Europa îşi face curaj să-şi scoată bandajele. Recuperarea economică va continua şi în trim. III

Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

04.09.2013, 20:57 574

Economiile celor 15 state din uniunea monetară au crescut cu 0,3% în perioada aprilie-iunie faţă de trimestrul anterior, în timp ce la nivelul întregii Uniuni Europene, încă formată la acea vreme din 27 de state, avansul a fost de 0,4%, arată datele Eurostat. Portugalia a înregistrat cea mai bună creştere a PIB în perioada analizată, de 1,1%, în timp ce la polul opus s-a situat Cipru, a cărui economie s-a contractat cu 1,4%.

Mare parte din performanţa econo­miilor europene s-a datorat exporturilor, care au înregistrat un salt de 1,6% în zona euro şi de 1,7% în UE, după ce în trimestrele anterioare vânzările către state terţe scăzuseră cu 1% şi, respectiv, 0,6%. În acelaşi timp, o relaxare a politicilor de austeritate s-a tradus într-o contribuţie pozitivă a cheltuielilor guvernamentale, cât şi într-o creştere trimestrială a cheltuielilor gospodăriilor, ceva nemaiîntâlnit de la sfârşitul lui 2011, notează Thomson Reuters.

Economiştii se aşteaptă acum ca recuperarea economică să continue în al treilea trimestru al anului, cu atât mai mult cu cât sondajele au evidenţiat un optimism în creştere al mediului de afaceri. August a fost cea mai bună lună din ultimii doi ani pentru companiile din zona euro, indicatorul privind comenzile noi crescând pentru prima oară din iulie 2011, potrivit unei analize a firmei de cercetare Markit.

„Regenerarea zonei euro pare din ce în ce mai cuprinzătoare, pe măsură ce tot mai multe sectoare şi state îşi revin din recesiune“, a arătat Chris Williamson, economist-şef la Markit. El a adăugat că, totuşi, creşterea economică va rămâne modestă, de circa 0,2% în trimestrul trei.

Problemele zonei euro rămân însă şo­majul, care a atins niveluri record, în special în statele de la periferie, cât şi apetitul încă scăzut pentru cheltuit al europenilor.

„Ne aflăm de-abia în primele etape ale unei îmbunătăţiri după o recesiune îndelungată şi foarte dureroasă, în special asupra statelor de la periferia zonei euro“, a spus Robert Wood, economist la banca londoneză Berenberg Bank. „Este probabil ca avansul economic să nu devină mai devreme de sfârşitul anului viitor suficient de puternic pentru a reduce substanţial rata şomajului“, a adăugat el, citat de Bloom­berg.

Costurile creditelor pentru IMM-uri În Spania şi Italia se află la minimele ultimilor doi ani

Costurile la care se împrumută companiile mici şi mijlocii din Spania şi Italia, două state puternic afectate de criză, au scăzut la minimele ultimilor doi ani, semn că fragmentarea financiară care afectează zona euro se domoleşte, în paralel cu o timidă revenire economică, scrie Financial Times.

Rata dobânzii la un credit de până la un milion de euro cu scadenţă de unu până la cinci ani a scăzut în iulie la 5,46% în Spania, de la un nivel record de 6,5% anul trecut, şi la 5,25% în Italia, cu un punct procentual mai puţin decât în iulie 2012, arată datele Băncii Centrale Europene (BCE).

Evoluţia va fi probabil apreciată de consiliul de guvernatori al BCE, care se va reuni astăzi pentru a discuta despre politică, în contextul în care sondajele din mediul de afaceri sugerează un climat economic tot mai pozitiv. BCE menţine dobânda-cheie la nivelul minim record de 0,5%.

Eficacitatea politicii monetare a BCE a fost însă pusă la îndoială din cauza diferenţelor semnificative între costul standard al creditării pentru IMM-uri în cele două ţări şi cel suportat de firmele din Germania. În cea mai mare economie europeană, un împrumut precum cel de mai sus venea în iulie cu o dobândă de 3,57%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO