Business Internaţional

Europa la rascruce: vor alege cele mai mari economii de pe continent drumul restructurarii?

Europa la rascruce: vor alege cele mai mari economii de pe continent drumul restructurarii?
25.03.2010, 23:06 20

Liderii europeni se grabesc sa gaseasca o solutie pentruproblemele Greciei, insa un numar tot mai mare de economisti suntde parere ca adevaratul remediu pentru criza de incredere din zonaeuro este altul: o restructurare, care si asa vine tarziu, aprincipalelor economii din zona euro, printre care Germania siFranta, scrie The Wall Street Journal.

Situatia actuala este total diferita de cea pe care si-o imaginalumea in 1999, la lansarea monedei euro. La inceput s-a previzionatca va avea loc o renastere europeana, alimentata de eforturilefacute pentru a moderniza statele de tip welfare (unde statul joacaun rol-cheie in ceea ce priveste protectia si bunastarea sociala acetatenilor) si de liberalizarea unor piete puternicreglementate.

La un deceniu de atunci, zona euro nu gaseste intrarea pe drumulcatre revenirea din criza. Mai mult, Uniunea este dezbinata dediferentele de opinie ale liderilor in ceea ce priveste formaajutorului pentru Grecia.

Acum, cele 16 state membre ale zonei euro au de facut o alegerecruciala care va decide cum va arata viitorul. Ele pot alimentacresterea economica in regiune daca se tin de promisiunile de multuitate de a reduce costurile cu forta de munca si de a liberalizapiata muncii. Alternativa, sunt de parere unii economisti, este cazona euro sa aiba in fata un deceniu de stagnare daca nu se pun inaplicare reforme structurale.

Statele din zona euro au pierdut dinamismul caracteristic inprimul deceniu de existenta a uniunii economice si monetare,cresterea economica anuala medie fiind de 1,7% in perioada 2000 -2008, in scadere de la 2% in anii '90.

In urmatoarea decada situatia s-ar putea inrautati: datoriilepublice tot mai mari si o majorare a numarului de pensionari vorconduce la o crestere a taxelor si impozitelor care se va rasfrangeasupra companiilor si consumatorilor.

"Intrebarea reala pe care aceasta criza ne-o adreseaza este: vorputea aceste tari sa accepte adevarata reforma?", a spus fostulministru francez de finante Thierry Breton, care este in prezentpresedinte si director executiv in cadrul companiei de servicii deIT Atos Origin. Europenii nu sunt insa incantati de ideea unorreforme structurale, in conditiile in care acestia au crezut multtimp ca ceea ce este necesar pentru a tempera capitalismul suntsubventiile generoase primite de la stat si protectia pe carestatul o oferea pietei muncii.

Zona euro este cea mai mare economie mondiala unificata dupaStatele Unite si este totodata o sursa importanta pentru cerereamondiala de bunuri si servicii.

O Europa cu probleme ingreuneaza situatia pentru economiamondiala, care este in cautare de crestere sustenabila siechilibrata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO