Business Internaţional

Europa, mai putin dependenta de SUA

01.11.2006, 12:57 14

Hans-Peter Keitel, director executiv al Hochtief, cea mai mare companie de constructii din Germania, are cateva probleme care pot explica de ce o companie europeana poate fi optimista in fata unei incetiniri neasteptate la ea acasa.
Desi afacerea Hochtief din Germania poate inregistra unele incetiniri anul viitor, filiala sa din Australia, cu care reuseste sa faca fata cererii de pe piata asiatica, nu are niciun moment de respiro. Restrictionati doar de lipsa inginerilor de constructii, afacerea merge cel putin bine, scrie International Herald Tribune.
"Acest tip de putere ma face sa fiu un pic mai relaxat atunci cand ma gandesc la alte regiuni, precum cea din Germania", a declarat Keitel. "In Australia totul merge perfect", a mai adaugat el. Cifrele facute publice vineri au aratat ca economia Statelor Unite a crescut cu doar 1,6% in al treilea trimestru, cel mai incet ritm de crestere din ultimii trei ani.
Dar in salile de consiliu europene, incetinirea economica din SUA nu face prea mare valva. Ani intregi de restructurari au invatat companiile sa faca fata mai bine acestor schimbari.
Directorii executivi ai companiilor europene se indreapta si ei spre locurile unde afacerile incep sa mearga, mai ales fostele tari comuniste din Est.
"Daca te bazezi numai pe Statele Unite, atunci te afli intr-o pozitie dificila", a spus Julian Waldron, director financiar la compania franceza Thomson. "Dar exista oportunitati in lume pe care oamenii nu le apreciaza asa cum ar trebui", a mai adaugat el. Consumatorii europeni au si ei meritul lor in aceasta crestere, mai ales ca usoarele scaderi in rata somajului din Europa au convins pe multi ca vor urma vremuri mai bune.
"Grijile noastre cu privire la economia actuala nu schimba privirea in general optimista asupra ei", spune Hans-Werner Sinn, presedinte al Ifo Institute din M?nchen. "Ceea ce avem noi este o economie in continua crestere. Iar acest lucru nu se va schimba", a mai spus el. Un alt eveniment care o sa afecteze economia este cresterea, de la 1 ianuarie, a taxei pe valoare adaugata in Germania, cea mai mare economie din Europa. Cei doi factori au facut ca Fondul Monetar International sa prevada o incetinire a cresterii economice de circa 2 procente in 2007, de la 2,4% estimate anterior.
Eforturile Bancii Centrale Europene de a tine in frau inflatia prin cresteri succesive ale ratei dobanzii pot duce si la o eventuala incetinire in puterea de cumparare a consumatorilor. Si preturile la petrol, desi au scazut de la 78,4 dolari pe baril, sunt inca predispuse la o marire.
Dar in ciuda acestor lucruri, spun directorii executivi, economia nu va scadea neaparat atat de drastic anul viitor, asa cum s-au temut unii economisti.
Multe companii au invatat sa nu mai depinda atat de mult de economia americana, mai ales dupa cresterea spectaculara a tehnologiei cu sase ani in urma. Locul spre care isi intorc atentia este acum Europa.
Denis Griot, vicepresedinte pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa al companiei Freescale, a declarat ca economiile Poloniei si Ungariei au crescut interesul si pentru Europa de Vest. Si modul de abordare a cresterii taxei pe valoare adaugata din Germania de la 16 la 19 procente s-a schimbat. Cand guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a anuntat aceasta miscare, economistii si retailerii au declarat ca acest lucru va incetini dezvoltarea economica, facand consumatorii sa nu mai achizitioneze obiecte mult prea scumpe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO