Business Internaţional

Europa se indreapta spre o noua crestere economica puternica

19.02.2007, 17:22 11

Economia Europei se indreapta catre un nou an de cresteri, cu un avans estimat la 2,7%, conform declaratiilor facute de Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri monetare, scrie Financial Times.
El a majorat estimarile fiind incurajat de semnalele din economia SUA si de noi date conform carora inflatia se afla sub control.
Spania si Portugalia sunt printre cele mai prospere economii din Europa, desi atat Germania, cat si Italia par determinate sa termine 2007 cu rezultate mult mai bune decat era asteptat.
Almunia a afirmat ca revenirea a fost "in mare parte sustinuta de UE", fiind alimentata de investitii si de cresterea cererii consumatorilor. El estimeaza un castig moderat pentru economia SUA, presupunand o crestere de 2,5% pentru acest an, sugerand faptul ca el considera ca UE poate avea o ocazie rara in 2007, aceea de a depasi cresterea economica din SUA. Oricum, el a avertizat asupra riscului de dezechilibru global si de posibilitatea de variatie a pretului petrolului. A mai atras atentia si asupra faptului ca deprecierea yenului ameninta competitivitatea exporturilor europene. El a mai afirmat ca moneda japoneza "pare sa fie tranzactionata sub nivelul sau de echilibru pe termen lung".
Oricum, mesajul estimarilor sale, in care a studiat sapte dintre cele mai importante economii din Europa, a sustinut o crestere continua si puternica, cu toate ca rata la care va fi realizata va fi mult mai mica fata de 2006. Previziunile de crestere pentru acest an au fost de 2,7% pentru UE si 2,4% pentru cele 13 tari din zona euro. In ambele cazuri previziunile au crescut cu 0,3% comparativ cu cele realizate in noiembrie.
S-a inregistrat o revizuire importanta pentru Germania, pentru care Almunia vede o crestere de 1,8% pentru acest an, comparativ cu 1,2% cat era anterior. El a afirmat ca se asteapta ca aceste cresteri "sa revina" dupa ce TVA a crescut de la 16% la 19% in ianuarie. Italia, care pentru o perioada mare de timp a fost vazut ca oaia neagra din zona euro, are o crestere economica prevazuta la 2%. Economia Marii Britanii a fost mentionata de Almunia ca fiind intr-o situatie "foarte pozitiva", cu o crestere de 2,7%, aceeasi ca cea de anul trecut.
Tarile care au fost precizate ca avand cele mai mari performante au fost Spania, pentru care s-a estimat o crestere de 3,7%, si Polonia, cu 6%. Almunia a afirmat ca spera ca pentru autoritatile de la Varsovia va fi acum mai usor sa-si reduca deficitul bugetar. Doar pentru Franta, cu o crestere de 2,2%, si Olanda cu 2,8%, s-a estimat o scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO