Business Internaţional

Europa si FMI au depus la portile Atenei 45 de miliarde de euro

12.04.2010, 23:10 16

Statele europene si FMI au convenit sa ofere Greciei, taraafectata de o criza nationala a datoriilor, un pachet financiar invaloare de 45 mld. euro, banii urmand a fi oferiti la o rata adobanzii sub cea a pietei, dar peste cea a FMI. Aceasta incercareare ca scop ajutorarea statului si restaurarea increderii in monedaeuro, scrie Bloomberg.

In cazul in care Grecia se decide sa acceseze aceste fonduri,cea mai mare suma va veni din Germania, urmata de Franta, Spania siItalia. Fiecare stat membru al zonei euro ofera bani Greciei infunctie de cota cu care banca nationala a fiecarei tari aparticipat la capitalul Bancii Centrale Europene.

Pietele reactioneaza pozitiv

Statele din zona euro au fost nevoite sa actioneze dupa cecosturile de creditare ale Greciei au crescut puternic, pana la unnivel record pentru ultimii 11 ani. Liderii europeni au decis saofere 30 mld. euro sub forma de imprumuturi acordate pe o perioadade trei ani, la o rata a dobanzii de circa 5%. Rata la care statulelen ajunsese sa se imprumute pe piete depasise pragul de 7% inpunctul culminant al evenimentelor. Alte 15 mld. dolari ar urma safie primite de la Fondul Monetar International, la o rata adobanzii chiar mai mica, de aproximativ 2,71%, conform calculelorThe Wall Street Journal.

Grecia a anuntat ca nu are in plan sa utilizeze imediatfondurile, incercand in continuare sa se finanteze pe piete prinvanzarea de noi obligatiuni.

Decizia statelor din zona euro de a-si arata solidaritatea fatade veriga slaba a gruparii a detensionat situatia pe piete.Actiunile companiilor elene si obligatiunile emise de statul de laMarea Mediterana s-au apreciat dupa ce s-a anuntat planul.

Nici euro nu a ramas indiferent, castigand 1,4 procente in fatamonedei americane, astfel cursul de schimb a ajuns la 1,3629 dolaripentru o moneda unica, in urcare de la 1,3329 la sfarsitulsaptamanii trecute. Prima de risc pe care investitorii au cerut-opentru a pastra obligatiunile elene la zece ani si pentru a nu optapentu titlurile germane, considerate mai sigure, a scazut cu 67 depuncte de baza (0,67%), pana la 331 de puncte, randamentul ajungandastfel la 6,5%. Diferenta dintre pretul obligatiunilor germane sicele grecesti ajunsese pe 8 aprilie la 4,42%. Indicele de referintaal bursei de la Atena, ASE, s-a apreciat cu 4,8%. Cea mai bunaevolutie au avut-o actiunile National Bank of Greece, care auavansat cu 8,08%, pana la un pret de 13,78 euro.

Primul-ministru elen George Papandreou spera ca acordul, pe careel l-a comparat cu o "arma incarcata pusa pe masa", va opricresterea costurilor de creditare, oferind guvernului timp sa isiimplementeze planurile de austeritate.

"Scopul nostru este, si noi speram ca putem, sa continuam sa neimprumutam de pe piete", a spus si ministrul de finante GeorgePapconstantinou. "Guvernul grec nu a cerut activarea mecanismului,desi acesta este acum accesibil imediat."

Sunt prea multi sau prea putini bani?

Unele persoane considera ca suma anuntata este insuficienta, intimp ce altii cred ca este prea mare.

Ar fi logic ca ajutorul pe care Uniunea Europeana si FondulMonetar International il acorda Greciei sa se ridice la circa 80mld. euro pe o perioada de trei ani, daca acest mecanism creionatde statele din zona euro va fi utilizat, potrivit unui oficial alministerului de finante, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

Oficialul a spus ca ajutorul pe care statul elen il va primi inacest an de la celelalte 15 state din grup va fi de cel putin 30mld. euro, iar de la FMI vor veni cel putin 10 mld. euro.

"Suma de 40 mld. euro pentru 2010 este parte a unui plan maiamplu ce se va extinde pe o perioada de trei ani. Suma logicapentru aceasta perioada ar fi dubla fata de cele 40 mld.", potrivitoficialilor. "Vom monitoriza pietele in zilele urmatoare si infunctie de evolutia spread-ului, vom decide daca cerem sau nuajutorul."

Stephen Jen, director al Blue Gold Capital Management din Londrasi fost economist la FMI, spune ca "este o suma imensa". "Este maimult decat o bazooka. Au transformat problema Greciei intr-oproblema nucleara. Pe termen scurt piata duce lipsa de activegrecesti, astfel pretul lor ar putea creste."

Detaliile ajutorului primit de Grecia

  • Banii vor fi oferiti de toate tarile ce utilizeaza moneda eurosi Fondul Monetar International.
  • Statele membre ale zonei euro vor contribui la credite infunctie de cota de participare la capitalul Bancii CentraleEuropene.
  • Zona euro va oferi doua treimi din toate creditele pe careGrecia le va cere, iar FMI va oferi restul.
  • Programul se va desfasura pe o durata de trei ani.
  • In primul an zona euro va furniza 30 mld. euro.
  • FMI ar putea imprumuta Grecia cu o suma de 10-12 ori mai maredecat cota pe care statul o detine in cadrul fondului, de 1,25 mld.dolari.
  • Astfel valoarea ajutorului de la FMI ar putea varia intre 12,5si 15 mld. dolari (circa 11 mld. euro).
  • Un oficial grec a spus ca se asteapta ca Grecia sa primeasca dela FMI in 2010 cel putin 10 mld. euro.
  • Pentru zona euro, ratele variabile ale dobanzii vor fistabilite in functie de EURIBOR la trei luni, iar pentru crediteleoferite la o rata fixa a dobanzii, dobanda se va stabili in functiede rata EURIBOR si de durata imprumutului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO