Business Internaţional

Europa trebuie să treacă la o strategie industrială mai defensivă pentru a face faţă cocktailului de ameninţări externe

Europa trebuie să treacă la o strategie industrială...

Autor: Catalina Apostoiu

28.08.2019, 00:04 391

Cu Marea Britanie părăsind UE ca cel mai puternic apărător din bloc al liberalismului comerţului liber, Franţa vede o oportunitate majoră să adopte o abordare mai protecţionistă.

Apelurile pentru un model economic mai protecţionist se înmulţesc în contextul războiului comercial şi ascensiunii populiştilor eurosceptici, scrie Politico.

Oficiali de rang înalt din Europa avertizează că a venit vremea să se treacă la o strategie industrială mai defensivă pentru ca proiectul european să supravieţuiască în faţa unei furtuni perfecte de ameninţări externe.

Într-un document neobişnuit de deschis privitor la ceea ce îşi doresc să fie priorităţile viitorului preşedinte al Comisiei Europene, oficialii acesteia schiţează o nouă abordare ce include o finanţare publică generoasă pentru industrie, mai multe portiţe în reglementările privind competiţia şi o defensivă mai strictă pe plan comercial.

O astfel de abordare nu poate decât să placă Franţei şi Germaniei potrivindu-se perfect cu ambiţiile celor două ţări privind crearea de campioni europeni care să concureze cu rivalii americani şi chinezi. Limbajul documentului este clar când vine vorba de perspectivele de supravieţuire într-un mediu în care SUA şi China trag comerţul înapoi către o eră unde puterea domină. Oficialii europeni arată că este nevoie de defensive comerciale mai dure pentru că „UE nu ar putea supravieţui într-o ordine mondială bazată pur pe putere“.

În document se subliniază că politica comercială ar putea juca un rol în apărarea celor săraci prin asigurarea unor condiţii concurenţiale echitabile şi prin creşterea barierelor comerciale în faţa ţărilor cu standarde de mediu laxe. Planurile nu vor fi puse într-un sertar şi uitate probabil pentru că sunt exact în linie cu măsurile dorite de cele două puteri care pot dicta cu adevărat politica în Europa: Franţa şi Germania.

Cu Marea Britanie părăsind UE ca cel mai puternic apărător din bloc a liberalismului comerţului liber, Franţa vede o oportunitate majoră să adopte o abordare mai protecţionistă în timpul mandatului noului preşedinte al Comisiei.

Întrebat care ar trebui să fie priorităţile Europei pe următorii cinci ani, ministrul francez al economiei Bruno Le Maire a declarat că „cu noul parlament şi noua Comisie, avem oportunitatea de a redefine priorităţile şi a face schimbări radicale. Pe frontul economic avem nevoie să fim mai competitivi la nivel mondial, să generăm mai multă creştere şi locuri de muncă, dar şi să asigurăm o protecţie sporită pentru cetăţenii noştri“.

Oarecum în mod neobişnuit, un limbaj similar a fost adoptat de Germania şi puternicul său grup de lobby BDI în ultimele luni.

Totuşi, în loc să întărească Europa, există riscul ca o înclinaţie franco-germană către o politică mai dirijistă să genereze disensiuni în Europa, în special cu ţării nordice şi Benelux. „Este foarte important să rămânem împreună şi să avem o abordare comună“, a declarat ministrul finlandez al comerţului ca reacţie la document.

Ideile cuprinse de acesta sunt radicale, incluzând un fond de 100 mld. euro pentru susţinerea campionilor în faţa concurenţei din China şi SUA şi noi puteri comerciale ce ar permite acţiuni comerciale retaliatorii unilateral împotriva SUA.

„Toate aceste lucruri ne duc într-o direcţie anti-pieţe“, arată Simon Lester de la Center for Trade Policy Studies din cadrul Cato Institute. „În acelaşi timp, înţeleg însă propunerile“. Acesta remarcă faptul că dacăţările UE vor cu adevărat să construiască campioni, ar trebui să se concentreze mai mult pe încurajarea antreprenorilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO