Business Internaţional

Europenii prefera sa faca economii decat sa mearga la cumparaturi

20.10.2006, 18:25 20

Italienii au cea mai mare inclinatie spre cheltuieli dintre europeni, germanii prefera sa economiseasca, in timp ce americanii cheltuiesc mai mult decat castiga.
Cea mai mare parte a consumatorilor europeni prefera sa puna bani deoparte pentru viitor decat sa-i cheltuiasca, arata un studiu realizat de Metro, cel mai mare retailer al Germaniei.
85% dintr-un numar de 7.000 de persoane din Europa intervievate de Metro prefera sa economiseasca, a declarat Georg Fuhrmann, director in cadrul Metro, citat de Budapest Business Journal.
Italienilor le place cel mai mult sa mearga la cumparaturi, la polul opus situandu-se Germania. Consumatorii din regiunea euro au economisit 12% din venituri in 2005, se arata in studiul Metro, comparativ cu consumatorii americani care cheltuiesc mai mult decat castiga in fiecare luna.
Un britanic a cheltuit anul trecut 6.678 euro pe bunuri de larg consum anul trecut, cu o cincime mai mult decat un german, indica studiul Metro, evidentiind de asemenea faptul ca britanicii sunt singurii din Europa care cheltuiesc mai mult decat castiga. Studiul Metro a inclus sapte tari: Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Polonia si Ungaria.
Britanicii nu par insa a fi ingrijorati de acest aspect. Numai 29% dintre britanicii intervievati au declarat ca "nu mai pot dormi linistiti" atunci cand nu reusesc sa-si plateasca datoriile. Comparativ, 52% din germanii intervievati au recunoscut ca sufera adesea de insomnie cand se gandesc la datorii.
In timp ce unul din zece germani, francezi si italieni si unul din cinci polonezi, unguri si spanioli au declarat ca "traiesc mai bine decat le-ar permite veniturile", unul din trei din cei 1.000 de consumatori britanici intervievati a recunoscut acest "pacat". "Slabiciunea" consumatorilor poate fi benefica pentru propria tara. Astfel, Ungaria, Spania, Polonia si Marea Britanie au inregistrat o crestere economica de peste 10% din 2000, in parte gratie cheltuielilor consumatorilor.
Hans-Joachim Korber, CEO al Metro, a declarat ca Europa mai are un drum lung de parcurs pana va ajunge din urma Statele Unite din punctul de vedere al consumului si efectelor economice ale acestuia.
Pe fondul cresterii economice solide, consumatorii britanici sunt cel mai putin ingrijorati de posibilitatea de a fi nevoiti sa-si "stranga cureaua" in curand.
O treime dintre britanici considera ca tara lor este intr-o situatie economica buna, comparativ cu 20% dintre germani. Salariile britanicilor au crescut cu 14,5% in termeni reali in ultimii cinci ani, in timp ce salariile germanilor au avansat cu numai 2,7%.
Unul din trei europeni ar putea cheltui mai mult decat cheltuieste in prezent, ceea ce indica faptul ca vanzarile sectorului de retail din regiune ar mai putea avansa, anunta Metro. Britanicii si germanii au declarat ca ar putea cheltui mai mult daca ar vrea.
Germanii economisesc pana la 12% din venituri, noua din zece mentionand ca motiv care-i determina sa faca acest lucru "evenimentele imprevizibile". Un alt motiv mentionat de opt din zece este "pensia". In schimb, numai unul din doi britanici se declara ingrijorat in legatura cu viitorul. Jumatate din europeni compara preturile produselor in fiecare zi pentru a economisi bani pentru pensie. Numai britanicii au declarat ca fac economii pentru vacante mai degraba decat pentru atunci cand vor iesi la pensie.
69% dintre germani se declara "multumiti de viata lor actuala", fiind in acelasi timp cei mai multumiti in legatura cu selectia de bunuri din magazinele lor locale.
Germanii platesc 10% mai putin pentru aceste produse, numai Polonia si Ungaria fiind mai ieftine, conform studiului Metro.
Metro, care realizeaza 55% din vanzari pe pietele externe, s-a intors la radacini prin achizitionarea magazinelor germane ale Wal-Mart in acest an.

Studiul Metro
Un britanic a cheltuit 6.678 euro pe bunuri de larg consum anul trecut, cu o cincime mai mult decat un german
Numai 29% din britanici se declara ingrijorati de faptul ca nu-si pot plati datoriile, comparativ cu 52% din germani
O treime din britanici considera ca tara lor se afla intr-o situatie economica buna, comparativ cu 20% din germani
69% din germani sunt multumiti cu viata lor
Germanii economisesc 12% din venituri pentru evenimente neprevazute si perioada de pensionare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO