Business Internaţional

Exclusiv online - Haiti: o economie devastata care trebuie reconstruita de la zero

Haiti: o economie devastata care trebuie reconstruita de la zero
26.01.2010, 00:00 170

Activitatea economica din Haiti, tara puternic afectata decutremurul cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter ce a avutloc in urma cu doua saptamani, incepe sa-si revina treptat, scriecotidianul de business The Wall Street Journal. In capitalaPort-au-Prince, comertul cu produse stranse dintre ruine, vandutela preturi destul de piperate, arata ca locuitorii din Haiti sestraduiesc sa-si revina dupa devastatorul seism.

Multi si-au instalat propriul "magazin" improvizat intr-un coltde strada din centrul capitalei. Si-au riscat viata, incercand sacaute printre daramaturi incaltaminte, dar si alte lucruri care potfi vandute.

Inflatia este insa una dintre problemele majore cu care Haiti seva confrunta in perioada imediat urmatoare. De exemplu, pretullumanarilor in piata La Saline din capitala a urcat cu peste 60%dupa puternicul seism, in timp ce o cutie de chibituri se vinde cu50% mai scump. Un alt exemplu: o jumatate de kilogram de orez, careinainte de cutremur se comercializa pentru 4 dolari haitieni (0,5dolari americani), se vinde in prezent cu 8 dolari haitieni (1dolar american).

Bancile se tem de furturi

In conditiile in care locuitorii din Haiti incep sa-siconcentreze atentia asupra reconstruirii economiei, cresterearapida a preturilor reprezinta doar una dintre multiplele provocaripe care le vor avea de infruntat. Portul din capitala si-a incetatoperatiunile dupa cutremur, stopand exporturile, in timp cebancile, inchise de frica unor posibile furturi, incearca sa-sideschida din nou portile. Seismul a distrus in totalitate cladireaministerului de finante si partial pe cea a bancii centrale dinHaiti, si a provocat decesul mai multor oficiali, printre care siJean Frantz Richard, directorul agentiei fiscale din tara situatain America Centrala.
"Socul indus economiei este urias si va afecta cel mai probabil 50%din Produsul Intern Brut", a declarat Daniel Dorsainvil, fostministru de finante in Haiti. "Bancile se tem sa-si redeschidasucursalele din motive de securitate si am putea fi nevoiti saapelam la Republica Dominicana pentru a relua importurile siexporturile. Catastrofa este un cuvant aproape prea bland pentru adescrie ceea ce se intampla in tara noastra", a explicatDorsainvil.

Pierderi de 1 mld. dolari provocate decutremur

Desi nu se cunosc inca cifre exacte, Camera de Comert din Haitiestimeaza ca pierderile totale provocate de seismul de pe 12ianuarie s-ar putea ridica la 1 mld. dolari, in conditiile in carePIB-ul statului s-a ridicat in 2008 la 6,95 miliarde de dolari.Reluarea activitatilor economice s-ar putea dovedi practicimposibila fara un ajutor semnificativ, in conditiile in care doar30% din firme detin polite de asigurare, potrivit lui ReginalBoulos, presedinte al Camerei de Comert din Haiti. O parte dintrebanci si-au redeschis sambata filialele din capitala, insa auconvenit sa impuna o limita de 2.500 de dolari la retrageri denumerar, pentru a evita o criza a lichiditatilor.
Companiile de telecomunicatii opereaza la o capacitate de maximum70% si doar jumatate din statiile de benzina ale capitalei s-auredeschis. Problema cea mai dificila este insa cea legata defurnizarea energiei electrice, urmand sa dureze trei pana la patruluni pana cand capitala, care in prezent foloseste generatoare, isiva reconstrui sistemul de energie electrica, potrivit lui Boulos.Pentru a-si reveni complet insa, Haiti are nevoie de ani sau poatechiar decenii si, bineinteles, de ajutoare externe substantiale.Presedintele dominican Leonel Fernandez a estimat ca Haiti va aveanevoie de 10 mld. dolari in urmatorii cinci ani pentrureconstructie.

La limita saraciei: 2 dolari pe zi

In Haiti, cea mai saraca tara din regiunea Americii Centrale,peste 80% din populatie supravietuieste la limita saraciei, cucirca 2 dolari americani pe zi. Cu toate acestea, Haiti a fost unuldintre putinele state din regiune care au inregistrat crestereeconomica in 2009, mai exact 2,9%. Majorarea cheltuielilorguvernamentale, prelungirea scadentei la datoriile contractate dela tarile dezvoltate precum si extinderea industriei textile, carefurnizeaza peste 90% din veniturile din export, au contribuit laaceasta crestere economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO