Business Internaţional

Executivii de top din SUA şi-au majorat considerabil remuneraţiile

Executivii de top din SUA şi-au majorat considerabil remuneraţiile

Autor: Andreea Mindrila

16.12.2011, 00:04 171

Executivii de top din SUA au beneficiat anul trecut de creşteri ale remuneraţiilor de până la 40%. Cel mai bine plătit executiv a plecat acasă cu mai mult de 145 de milioane de dolari, potrivit unui studiu realizat de The Guardian.

Revenirea dramatică are loc în contextul în care cele mai recente date publicate de guvern arată că salariile celor mai mulţi americani nu reuşesc să ţină pasul cu inflaţia, notează publicaţia britanică.

Nivelul de remunerare a directorilor executivi a crescut anul trecut după doi ani de stagnare sau declin. Pe măsură ce cursul acţiunilor şi-a revenit, valorile medii ale profiturilor obţinute de directori din opţiunile pe acţiuni au crescut cu 70% în 2010, de la 950.400 dolari la 1,3 milioane de dolari.

Rezultatul sondajului vine pe fondul mişcării "Ocupaţi Wall Street" care a orientat atenţia autorităţilor de la Washington către remuneraţiile celor mai bine plătiţi americani.

Sondajul a cuprins date despre 2.647 de companii. Primii zece directori din topul celor mai bine remuneraţi au câştigat în total mai mult de 770 de milioane dolari anul trecut. Pe măsură ce cotaţiile acţiunilor au început să-şi revină, ritmul de creştere a plăţilor executivilor l-a depăşit pe cel al valorii portofoliului de acţiuni.

Indicele Russell 3000 al cursului acţiunilor celor mai mari 3.000 de companii americane listate la bursă a avansat anul trecut cu 16,93%, dar rata de creştere a remunerării executivilor a urcat per total cu 27,19%.

Pentru directorii executivi ai companiilor incluse în indicele S&P 500, cele mai mari companii din eşantion, remunerarea totală, inclusiv bonusurile, pensiile şi beneficiile generate de acţiuni, a crescut în medie cu 36,47%. Plăţile în cadrul companiilor de dimensiuni medii spre mari s-au majorat cu 40,2%.

Din rândul marilor câştigători din acest an nu fac parte bancherii, trei dintre primii zece executivi fiind din domeniul sănătăţii. Directorul executiv din topul acestei liste este John Hammergren de la McKesson, cea mai mare companie de asistenţă medicală din lume, acesta obţinând anul trecut 145.266.910 dolari, în principal din opţiunile pe acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO