Business Internaţional

Există viaţă după pierderi din trading de 9 mld. $?

Autor: Andreea Mioara Neferu

19.09.2010, 23:48 22

Howard "Howie" Hubler încearcă să îşi reclădească viaţapro­fesională, după ce în 2007 a adus băncii de investiţii MorganStanley pierderi de 9 mld. dolari din activităţile de trading pecare le desfăşura, scrie The Wall Street Journal.
Fostul trader lucrează acum pentru o firmă pe care a înfiinţat-ochiar el şi care oferă soluţii pentru proprietarii de case care audatorii mai mari decât valoarea imobilului pe care îl deţin.
În vârstă de 40 de ani, Hubler şi ceilalţi executivi de la firmasa, Loan Value Group, s-au întâlnit până acum cu zeci de oficialiguvernamentali, bancheri şi investitori pentru a dis­cu­ta cuprivire la programul "Recompensa proprietarului res­pon­sabil". Înce constă însă acest program? Debitorii cu pro­bleme primesc unstimulent financiar dacă reuşesc să-şi plă­tească în continuareratele ipotecare, în timp ce firma co­lec­tează comisioane de lacreditorii care intră în acest pro­gram. "Avem viziunea că, de dataaceasta, putem ajuta", spune Hubler, care este şi director executival Loan Value Group, în pri­mul său interviu de când a părăsitMorgan Stanley din cauza pariului său dezastruos pe titluriipotecare subprime. Rareori se discută despre trecutul lui Hubler.El nu pomeneşte de prea multe ori despre incidentul din 2007.Întrebat despre pierderea provocată băncii Morgan Stanley, Hublerspune doar: "Aş prefera să mă concentrez acum asu­pra Long ValueGroup". Frank Pallotta, vice­pre­şedinte adjunct al fir­mei, spunecă pâ­nă acum ni­meni nu a refuzat să facă afaceri cu ei din cauzapro­ble­melor pe care le-a avut în trecut Hubler.
Pierderile din activităţile de tra­ding ale lui Hub­ler se nu­mă­răprintre cele mai mari din is­to­ria Wall-Street-ului şi au condusla demiterea mai multor oficiali ai Morgan Stanley, printre care şico-preşedintele Zoe Cruz.
Un alt personaj aflat sub lumina reflectoarelor în ultimii ani dincauza pierderilor provocate este Jérôme Kerviel, traderul de labanca franceză Société Générale acuzat de pierderea a 4,9 mld.euro. Într-o carte autobiografică apărută în primăvară, Kervielmărturisea că "am făcut greşeli, chiar şi operaţiuni fictive", darel afirma că superiorii săi erau la curent cu operaţiunile sale şicu sumele pe care le risca, dar că nimeni nu i-a impus limite.Fostul trader de la Société Générale riscă cinci ani de închisoareşi o amendă de 375.000 de euro, iar verdictul urmează să fie aflatîn octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO