Business Internaţional

Exodul polonezilor in Europa de Vest isi pierde din amploare, dar cel al ucrainenilor se intensifica

Exodul polonezilor in Europa de Vest isi pierde din amploare, dar cel al ucrainenilor se intensifica

Dupa caderea sectorului siderurgic din Ucraina, multi dintre muncitorii ramasi someri au ales sa caute de munca in Polonia

20.09.2009, 16:36 68

Polonezul Patryk Szafor intentiona sa-si paraseasca tara pentrua lucra pe un santier din Suedia, insa in cele din urma a hotaratmai degraba sa-si "petreaca" perioada de criza economica acasadecat sa-si incerce norocul in strainatate, scrie FinancialTimes.

Poate ca ar castiga un salariu mai mare in afara tarii, insa"exista locuri de munca si in Polonia daca oamenii si le doresc",afirma Szafor, in timp ce asteapta la rand intr-o agentie deplasare a fortelor de munca din partea de nord a Varsoviei.

Decizia sa nu este singulara. Recunoscuti pentru mobilitatea siprezenta lor masiva in orasele vest-europene precum Londra,polonezii s-au adaptat crizei ramanand acasa.

Ceicare se gandeau mai demult sa lucreze in strainatate au preferat sanu mai plece, in timp ce polonezii care deja parasisera tara nusi-au manifestat intentia de a se intoarce acasa.

Autoritatile s-au "rugat" de polonezi sa revina intara

Nu aceasta este directia in care lucrurile erau preconizate sase indrepte. La scurt timp dupa ce s-a instalat in functia depremier in 2007, Donald Tusk a organizat un grup de lucru ce urmasa pregateasca terenul pentru sutele de mii de polonezi ce aveau sase intoarca inapoi in tara.

"Am inceput sa lucram in urma cu 18 luni, inainte ca actualacriza sa debuteze, pornind de la premisa ca indiferent ce avea sase intample pe plan economic, o parte dintre ei se vor intoarceacasa", spune Pawel Kaczmarczyk, consilier al premieruluipolonez.

Cele mai mari temeri se indreptau catre posibilitatea ca, incazul unui declin economic, aproape toti polonezii sa revina acasa,dupa ce state precum Marea Britanie si Irlanda i-au primit cubratele deschise dupa valul de aderare din 2004. Cel mai marepericol putea fi un exod in masa al polonezilor, care ar fi luatautoritatile de la Varsovia pe nepregatite.

Se pare insa ca polonezii ce au ales sa munceasca in strainatatenu se intorc in masa in tara. "Nu exista niciun val de persoanecare sa plece. As fi observat cu certitudine daca s-ar fi intamplatasta in randul prietenilor mei", precizeaza Joanna Bak, ziaristapoloneza ce lucreaza in prezent in Marea Britanie.

Somerii polonezi care au lucrat in Marea Britanie beneficiaza deajutoare mult mai generoase decat cele pe care le-ar putea primi dela statul polonez, astfel ca nu exista prea multe motive pentru caacestia sa aleaga revenirea in tara, explica Bak.

Unul dintre cele mai relevante studii pe acest subiect, realizatde Krystyna Iglicka, reprezentanta a Centrului pentru studiiinternationale din Varsovia, a relevat faptul ca numarulpolonezilor ce isi parasesc tara natala a inceput sa scada.Totodata, "criza economica nu a antrenat, cel putin pana inprezent, reveniri in masa. Putem spune doar ca o mica pondere dinemigranti se intorc in Polonia", a adaudat Iglicka.

Cei care aleg totusi sa revina in tara se intorc mult mai binepregatiti pe plan profesional si castiga salarii mai mari.

"Niciodata nu mi-am pus problema ca voi emigra definitiv", spuneMaciej Mochol, consultant pentru producatorul de software Oracle,dar care a lucrat anterior si pentru filiala britanica a companieide servicii de outsourcing Accenture.

"Mi-am dorit sa lucrez in strainatate pentru o multinationalaoccidentala, dar niciodata nu m-am gandit ca voi pleca permanentdin Polonia. Eu si sotia mea suntem fericiti ca ne-am intors, aiciesti o parte normala din societate, te afli printre ai tai",explica Mochol.

Chiar daca povestile polonezilor care au emigrat in cautareaunui trai de viata mai bun au invadat mass-media in ultimii ani,exista putine statistici ale fenomenului. Estimarile privindnumarul de polonezi care au emigrat variaza de la un milion la treimilioane, in timp ce numarul celor care s-au intors nu a putut fievaluat de o maniera credibila.

Migratia polonezilor a inceput inca din Epoca deAur

In perioada comunista, milioane de polonezi au emigrat cusperanta ca vor gasi o viata mai buna in Statele Unite si in Europade Vest, insa tendinta era ca aceste deplasari sa se permanentizezedin cauza regimului politic.

Viziunea generala era ca, odata ce Polonia va deveni o tarademocrata si va accede in Uniunea Europeana, deplasarilemigrantilor se vor simplifica. Acesta este cazul unui numar redusde polonezi, care isi petrec cateva luni pe an lucrand instrainatate, dupa care se intorc acasa si ciclul se repetaanual.

Cu cativa ani in urma, fenomenul de migratie parea o problemadestul de serioasa a Poloniei. Existau temeri cu privire la numarulde doctori, oameni de stiinta si alti specialisti care s-ar puteamuta definitiv peste granite. Sectoare economice precum cel deconstructii au fost nevoite sa majoreze puternic salariile pentru anu ramane fara forta de munca calificata.

Unele municipalitati, precum cea din Wroclaw, au trimis chiardelegatii in Marea Britanie pentru a-i convinge pe polonezi sarevina in tara.

Eforturile autoritatilor poloneze au avut efecte reduse, iardemersurile de a ii readuce in tara au disparut odata cu izbucnireacrizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO