Business Internaţional

Explozia de la o rafinarie americana aprinde pretul benzinei

25.03.2005, 00:00 70

O explozie la o rafinarie din Texas apartinand grupului energetic BP a aruncat pretul benzinei la un nivel record de 1,608 dolari pe galon la New York, informeaza Bloomberg.


BP, cea de-a doua mare companie petroliera listata la bursa, a comunicat ca in explozia de la rafinaria sa din Texas City au murit cel putin 14 oameni si alti 70 au fost raniti. Unitatea de prelucrare este cea mai mare detinuta de BP si a treia dupa capacitatea de rafinare din SUA, cu o capacitate de procesare zilnica de 450.000 de barili de petrol.


In ultimele douasprezece luni au avut loc cel putin patru incidente la aceasta rafinarie, care asigura aproximativ 30% din combustibilul furnizat de BP in America de Nord. In urma incendiului, BP a inchis o sectie de izomerizare, a precizat Hugh Depland, purtatorul de cuvant al BP.


Explozia s-a produs intr-o sectie de izomerizare a rafinariei, unde se produc elemente ce urmeaza a fi incorporate in benzina pentru cresterea cifrei octanice. Deflagratia a avut loc in jurul orei 13:20 p.m., iar incendiul provocat a fost stins doua ore mai tarziu. Un combustibil cu o cifra octanica mai mare maximizeaza performantele motorului.


Pretul benzinei a crescut cu 47% in acest an, ceea ce a alimentat presiunile inflationiste in cea mai mare economie a lumii si a erodat puterea de cumparare a consumatorilor.


Unitatea din Texas City este "o rafinarie de dimensiuni uriase", spune Ed Silliere, vicepresedinte al departamentului de management al riscului la Energy Merchant din New York. "Aceasta catastrofa a cazut intr-un moment cum nu se putea mai prost. Pierderea unitatii va avea un impact puternic asupra pretului benzinei, o data cu apropierea sezonului de varf in consumul de combustibil auto", a explicat Silliere.


Pretul benzinei s-a majorat din cauza costurilor mai mari cu titeiul si a ingrijorarilor ca ritmul de crestere a cererii il va depasi pe cel al ofertei rafinariilor, care lucreaza aproape de capacitatea maxima in SUA. Stocurile de benzina de-a lungul Coastei Golfului, care detin o pondere de circa 40% din rezervele americane, au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele sase luni.


La bursa electronica de marfuri din New York, contractele futures la benzina pentru livrarile din luna aprilie au inregistrat o crestere cu 2,1% la cateva ore de la aflarea vestilor referitoare la producerea dezastrului. Contractele futures la petrol pentru luna mai au avansat cu 1,3%, pana la 54,50 dolari pe baril.


Rafinaria din Texas City a gigantului petrolier BP a fost construita in 1934, se intinde pe 1.200 de acri si are aproximativ 1.800 de angajati. Unitatea produce aproape 3% din combustibilul consumat pe piata americana, potrivit site-ului BP. Compania opereaza cinci rafinarii in SUA, cu o capacitate totala de procesare de 1,5 milioane de barili pe zi.


Rafinariile isi maresc, de regula, productia in perioada cuprinsa intre lunile martie si iunie, pentru a acoperi excedentul de cerere din timpul sezonului estival.


Stocurile de benzina s-au micsorat cu 4,1 milioane de barili saptamana trecuta, pana la 217,3 milioane barili. Astfel stocurile existente in acest moment sunt cu 8,9% mai mari decat cele din anul trecut si cu 6,4% sub media ultimilor cinci ani, potrivit informatiilor din raportul publicat miercuri de Departamentul Energiei din SUA.


La rafinaria din Texas City au avut loc, in ultimele 12 luni,  patru incidente soldate cu raniti sau cu inchiderea partiala a unitatii. Cele mai recente au avut loc in septembrie, cand trei muncitori ai BP au suferit arsuri serioase in urma unui accident la o pompa de apa dintr-o sectie. In luna august, un incendiu a determinat stoparea productiei intr-o sectie de fabricare a motorinei.


La sfarsitul lunii martie a anului trecut BP a fost amendata cu 63.000 de dolari pentru incalcarea a 14 norme de securitate la rafinaria din Texas City, dupa ce o teava dintr-o sectie de desulfurizare s-a fisurat eliberand vapori toxici.


BP este a patra mare companie dupa capacitatea de rafinare din SUA, dupa ConocoPhillips, Exxon Mobil si Valero Energy.


Cele mai mari rafinarii din SUA sunt detinute de Exxon Mobil in orasele Baytown, Texas, si Baton Rouge, Louisiana.


Ieri, la bursa din New York la ora 16:00, barilul de petrol era cotat la 54,27 dolari, cu 0,85% mai mult fata de sedinta precedenta, iar benzina la 1,596 dolari pe galon in crestere cu 1,34%. marius.anton@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO