Business Internaţional

Exporturile de cacao din Coasta de Fildeş au fost naţionalizate

Exporturile de cacao din Coasta de Fildeş au fost naţionalizate

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

08.03.2011, 23:49 82

Laurent Gbagbo, preşedintele contestat al Coastei de Fildeş, aordonat guvernului să preia controlul asupra tuturor achiziţiilorşi exporturilor de cacao, scrie BBC News. Un decret anunţat pepostul naţional de televiziune stipulează că achiziţiile de cacao"vor fi realizate exclusiv de către stat".
Coasta de Fildeş este cel mai mare producător de cacao al lumii,fiind responsabilă pentru 40% din producţia mondială. Cei mai mariproducători de boabe de cacao din ţară sunt companiimultinaţionale.

Criza din Coasta de Fildeş a determinat o creştere a preţuluiboabelor de cacao, care se tranzacţionează la maximul ultimilor 30de ani. Ieri boabele de cacao se tranzacţionau la un preţ de 2.384de lire sterline pe tonă, în creştere cu 1,45%. Din noiembrie,cacaoa s-a scumpit cu 28%. Ţara, cu un PIB de 23,6 mld. dolari,este dependentă de exporturile de cacao, valoarea anuală a recolteiCoastei de Fildeş este de 4,5 mld. dolari.

Alassane Outtara, preşedintele recunoscut la nivel internaţional, afăcut anterior apel pentru introducerea unei interdicţii temporareasupra exporturilor pentru a-l obliga pe Gbagbo să renunţe laputere.
Uniunea Europeană, Statele Unite şi statele vest-africane auadoptat diverse sancţiuni financiare împotriva lui Gbagbo şialiaţilor acestuia după ce acesta nu s-a retras de la putere, deşinu a câştigat alegerile.

Exporturile de boabe de cacao au fost stopate ca urmare asancţiunilor şi a unei interdicţii prelungite de Outtara până pe 15martie.
Conform datelor autorităţilor de reglementare a industriei citatede Reuters, aproape 500.000 de tone de boabe de cacao, peste otreime din producţia anuală a ţării, se află în porturile ivoriene.Valoarea acestora este de peste 1,5 mld. dolari. Între timp, noilupte au izbucnit în capitala Abidjan, Naţiunile Unite anunţând căcel puţin 365 de oameni au fost ucişi de la alegerile dinnoiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO