Business Internaţional

Exporturile Japoniei au crescut în decembrie pentru prima oară în ultimele 15 luni

Exporturile Japoniei au crescut în decembrie pentru...

Autor: Anca Olteanu

25.01.2017, 15:54 138

Datele publicate miercuri de ministerul de Finanţe al Japoniei indică faptul că exporturile au crescut cu 5,4% în luna decembrie faţă de aceeaşi lună din 2015, comparativ cu creşterea anuală de 1,2% aşteptată de economişti, potrivit unui sondaj Reuters. În noiembrie, exporturile au înregistrat o scădere anuală de 0,4%.

Volumul mărfurilor expediate a crescut cu 8,4% faţă de anul trecut, pentru a doua lună la rând, evidenţiind o creştere a cererii externe.

Totuşi, perspectivele comerciale sunt incerte, în contextul în care preşedintele Donald Trump a retras formal Statele Unite din Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP), distanţând America de aliaţii din Asia.

Investitorii sunt îngrijoraţi de perspectiva comerţului global în contextul în care Donald Trump a criticat Japonia pentru excedentul comercial pe care îl are în raport cu Statele Unite.

Pentru anul 2016, Japonia susţine că are un excedent comercial de 59,95 miliarde de dolari cu Statele Unite, cu 4,6% mai mic faţă de 2015, în contextul în care expedierea de maşini către Statele Unite a crescut pentru al doilea an la rând.

În decembrie, valoarea exporturilor către Statele Unite, al doilea cel mai mare partener comercial al Japoniei, a crescut cu 1,3% faţă de decembrie 2015, prima creştere în zece luni, generată de expedierea vehiculelor şi a componentelor auto, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe.

Exporturile către China, cel mai mare partener comercial al Japoniei, au crescut cu 12,5% în decembrie, creşterea fiind generată de exportul componentelor auto şi al echipamentelor electronice.

Analiştii au evidenţiat că scăderea yenului de la finalul anului trecut a ajutat creşterea exporturilor. Importurile au scăzut cu 2,6% în decembrie.

La începutul lunii ianuarie, Trump a transmis printr-un mesaj pe Twitter că producătorul japonez Toyota ar putea suporta o taxă vamală mare dacă îşi continuă planurile pentru fabrica din Mexic, pe care compania a anunţat-o în 2015.

Japonia este a treia cea mai mare economie a lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO