Business Internaţional

Exporturile marilor producatori de petrol sunt puse in pericol de dezvoltarea propriilor economii

13.12.2007, 16:56 32

Expertii sunt de parere ca dezvoltarea rapida a unora dintre cei mai importanti furnizori de petrol va duce la situatia in care acestia la randul lor sa fie nevoiti sa importe petrol si gaze in urmatorul deceniu, scrie International Herald Tribune.
Indonezia a ajuns deja in aceasta situatie. Conform unor analisti, acelasi lucru se va intampla si cu Mexicul, care in prezent ocupa locul doi la exportul de petrol catre Statele Unite. Urmatorul stat pe lista epuizarii resurselor este Iranul, locul patru la exporturile de petrol catre Statele Unite.
In unele cazuri, guvernele acestor tari ofera subventii masive pentru cetatenii lor, stabilind pretul de vanzare al benzinei pana la 2 centi pe litru, ceea ce, in opinia unor experti, incurajeaza risipa.
"Este o amenintare cu adevarat serioasa faptul ca majoritatea marilor exportatori pe care ne bazam in privinta rezervei internationale de petrol nu vor mai furniza aceleasi cantitati in urmatorii cinci pana la zece ani", afirma Amy Myers Jaffe, analist petrochimist la Universitatea Rice din Texas.
Schimbarile, desi destul de importante, nu inseamna neaparat ca vor declansa o criza a combustibilului. Cel mai probabil, conform expertilor, va insemna mari schimbari pe piata, reducerea numarului de exportatori mondiali si inmultirea surselor neconventionale, cum sunt nisipurile cu smoala din Canada, ca principali furnizori ai Statelor Unite.
De asemenea, specialistii se asteapta la presiuni suplimentare exercitate in viitor asupra zacamintelor care momentan nu sunt exploatate.
Un grad ridicat de stabilitate politica si intensificarea forarii in zonele de maxim interes, in special in Irak, Iran sau Venezuela ar putea acoperi cererea crescuta.
"Peste zece ani de acum incolo, capacitatea mondiala de productie de petrol ar putea sa fie de 20 de ori mai mare decat astazi", a declarat Daniel Yergin, presedintele Cambridge Energy Research Associates din Massachusetts. "Dar totul depinde de evolutia climatului geopolitic", a mai adaugat Yergin.
Cresterea cererii interne ar putea depasi avansul de 40% al capacitatii de productie din Arabia Saudita in perioada 2008-2010, in vreme ce mai mult de jumatate din reducerile prevazute pentru exporturile de petrol ale Iranului vor fi cauzate de consumul intern, conform unui raport efectuat de CIBC World Markets. Raportul mai contine informatii conform carora "cresterea consumului intern de petrol" din Rusia, Mexic si tarile membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va reduce exporturile de titei cu 2,5 milioane de barili pe zi pana la sfarsitul deceniului.
Aceasta cifra inseamna circa 3% din cererea globala de combustibili fosili. Desi nu pare o cifra ingrijoratoare, expertii spun ca cererea de petrol este atat de inflexibila, iar capacitatile de productie de rezerva sunt atat de putine, incat si cele mai mici fluctuatii duc la cresterea alarmanta a preturilor. In 2002, cand o greva din Venezuela a scazut productia globala cu 3%, pretul petrolului a crescut in numai cateva saptamani cu 26%.
Cresterea cererii interne care ii afecteaza pe marii exportatori este doar un aspect, parte dintr-o problema mai vasta: cresterea mult prea rapida a tarilor in curs de dezvoltare.
China si India sunt doua dintre tarile care vor aduce cererea de petrol la cifre record in urmatorii 20 de ani. Cu toate acestea, Fatih Birol, economist-sef la Agentia pentru Energie din Paris, considera cresterea consumului doar o problema adiacenta a exportatorilor internationali.
"Este o problema serioasa si in permanenta crestere", declara Birol.
Consumul intern al celor cinci cei mai importanti exportatori din lume - Arabia Saudita, Rusia, Norvegia, Iran si Emiratele Arabe Unite - a crescut cu 5,9% in 2006 fata de anul precedent. In acelasi timp, exporturile au scazut cu 3 procente, iar cererea din Statele Unite stagneaza de mult timp la aceleasi valori.
Conform CIBC, cererea interna in state ca Arabia Saudita, Kuweit si Libia se va dubla in urmatorii zece ani.
"Locuri la care nici nu va gandeati pana acum, ca Nigeria, Indonezia si Mexic vor avea parte de cresteri semnificative ale consumului energetic in viitorul apropiat", declara Donald Hertzmark, consultant international pe probleme energetice.
Factorii care determina cresterea consumului de combustibil sunt industrializarea, cresterea cheltuielilor guvernamentale si cresterea consumului la nivelul populatiei. Conform unui raport al Bancii Mondiale, cresterea economica din Orientul Mijlociu si Africa de Nord s-a dublat de la inceputul anilor '90.
In mod surprinzator, unele tari producatoare au depasit Statele Unite la consumul de petrol pe cap de locuitor. Aceste state sunt: Bahrain, Kuweit, Qatar si Emiratele Arabe Unite.
In special in cazul tarilor producatoare de petrol si gaze naturale cu populatii mari, ca Indonezia, Rusia si Mexic, unul dintre principalii factori care determina cresterea consumului este cresterea numarului de proprietari de masini. Fermierii rusi au inceput sa inlocuiasca caii si bovinele cu autovehicule de teren, iar consumatorii urbani achizitioneaza BMW-uri inainte de a avea permis de conducere. "Majoritatea tarilor producatoare de combustibili fosili au o rata crescuta a populatiei tinere cu drept de permis auto si isi permit sa cumpere masini cu mai mare usurinta datorita preturilor scazute la combustibili", declara Charles McPherson, expert in petrochimie la Fondul Monetar International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO