Business Internaţional

Extinderea UE nu va transforma bursele est-europene in mine de aur

01.04.2004, 00:00 11



Incepand cu data de 1 mai, Uniunea Europeana va cuprinde inca zece state si 74 milioane de persoane, insa felul cum investitorii internationali vad actiunile companiilor europene nu se va modifica semnificativ, sau cel putin nu imediat, scrie The Wall Street Journal Europe.



In acest an, cele mai importante piete s-au mentinut la acelasi nivel sau au scazut usor, incercand din rasputeri sa depaseasca obstacolele reprezentate de cresterea economica anemica si temerile legate de terorism, alimentate in urma atentatelor de la Madrid.



Extinderea va duce la cresterea populatiei UE cu aproximativ 20%, insa Produsul Intern Brut al regiunii va avansa cu numai 5%. Insa unele companii vest-europene par a fi hotarate sa profite cat pot de mult in perioada urmatoare de pe urma largirii UE.



Multe companii din actuala Uniune si-au extins deja activitatea in estul Europei. In ultimii zece ani, firmele vest-europene au investit 93 miliarde de euro in cele zece noi state membre, astfel ca aderarea acestora la UE nu va marca o modificare brusca a strategiei de investitii a companiilor.



Cu toate acestea, vor avea loc unele schimbari importante in ceea ce priveste mediul economic al UE. De exemplu, nivelul impozitului pe profit din vestul Europei, care se situeaza intre 30% (in Marea Britanie) si 38% (in Germania). In acelasi timp, in cele zece state candidate, cel mai ridicat impozit este in Cehia, de 28%, iar cel mai scazut in Lituania, care practica un nivel al impozitului de 15%. Deja statele vestice simt amenintarea, ca dovada diminuarea impozitului mediu din UE, de la 32,5% in 2001, la 31,7%, in 2002, potrivit datelor furnizate de Deutsche Bank.



"Aderearea noilor membri va conduce la niste schimbari radicale si la cresterea competitivitatii Europei", este de parere David Herro, manager la Oatmark Funds. "Ideea de a investi in Europa devine tot mai fascinanta", adauga Herro.



Analistii spun ca se simt diferente in agresivitatea cu care statele UE isi vor reforma economiile, bursele de valori reflectand aceste diferente. In Austria, inconjurata de state nemembre ale Uniunii, impozitul pe profit a scazut in timp de la 35% la 25%. Nu surprinde pe nimeni ca bursa din Viena a fost una din performerele ultimilor trei ani, cu un avans de 44%, in timp ce indicele Dow Jones Stoxx al celor mai importante 600 de companii europene a cazut cu 36%.



Pietele din noile state membre sunt inca prea mici pentru a tenta fondurile de investitii straine. Bursa poloneza, cu cea mai mare capitalizare bursiera din regiune (in jur de 27 miliarde de euro), reprezinta numai 1,5% din piata Marii Britanii.



Cum companiile vestice detin participatii importante in cadrul celor mai mari firme din est, la bursele de valori sunt cotate pachete mici de actiuni. In Polonia, se tranzactioneaza in medie 30-40% dintr-o companie, in timp ce in Europa de vest procentul creste la 80-90%.



"Extinderea va reprezenta o etapa importanta in dezvoltarea UE, insa pentru bursele de valori nu va fi un Big Bang", spune Bernd Meyer, analist la Deutsche Bank.



Unii investitori considera ca exista putine banci est-europene atractive. Michael Testorf, de la Julius Baer Investment Management, a investit inca din anul 2000 in bancile din aceasta regiune, in asteptarea extinderii UE. Analistul american crede ca actiunile a trei din aceste banci vor continua sa creasca rapid si dupa 1 mai. Bank Pekao, o banca poloneza detinuta de Unicredito, profita de pe urma dezvoltarii pietei creditului ipotecar. Printre preferatele lui Testorf se numara si Komercni Banka, din Cehia, detinuta de francezii de la Societe generale, si OTP Bank, din Ungaria, ale carei actiuni au atins recent un maxim istoric. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO