Business Internaţional

Exxon a anuntat un profit de 10,4 mld. dolari

28.07.2006, 18:50 19

Exxon Mobil, compania cu cea mai mare capitalizare bursiera din lume, a raportat in cel de-al doilea trimestru (T2) un profit net de 10,4 mld. dolari (8,25 mld. euro), de la 7,64 mld. dolari, pe fondul cresterii pretului energiei si al majorarii productiei.
Profitul pe actiune a crescut la 1,72 dolari, de la 1,2 dolari/actiune, cu un an in urma. Previziunile companiei cu sediul in Irving, Texas, erau de 1,64 dolari pe actiune. Pretul petrolului a crescut anul acesta datorita problemelor din Nigeria si Golful Mexic. Directorul executiv al Exxon Mobil, Rick Tillerson a crescut productia in Africa si Rusia si a extins cautarea de noi zacaminte in Indonezia si Madagascar.
"Exxon s-a orientat catre cautarea de noi zacaminte, nu spre achizitia companiilor rivale, si acest lucru a inceput sa dea roade", este de parere Barry James, manager de fond in Ohio.
Compania a facut publice rezultatele inaintea deschiderii orarului de tranzactionare a bursei din SUA, dar cu o zi inainte actiunile crescusera cu 86 de centi, pana la 66,6 dolari. Actiunile Exxon au crescut cu 19% de la in-ceputul anului. Contractele futures in SUA, tara ce consuma aproximativ un sfert din productia de petrol la nivel mondial, au avut un pret mediu de 70,72 dolari pe parcursul trimestrului doi. Conform estimarilor Citigroup, fiecare crestere cu un dolar a pretului barilului de petrol urca veniturile pe actiune ale companiei cu 1,5%.
Pretul barilului de petrol a ajuns la un record de 78,40 dolari pe 14 iulie si s-a triplat fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2001. Exxon Mobil este, pe langa compania cu cea mai mare capitalizare, si compania cu cea mai mare putere de rafinare. Acest lucru a adus un plus profiturilor, datorita cresterii marjei de profit a procesarii petrolului in gazolina cu aproximativ 41%, la 16 dolari pe baril.
Pretul benzinei a crescut cu 30% fata de nivelul de anul trecut, pana la media inregistrata in trimestrul doi, de 2,84 dolari pe galon.
Anul trecut, Exxon a avut un profit de 36,1 mld. dolari, cel mai mare profit inregistrat vreodata in Statele Unite.
Situata pe locul al doilea in ierarhia companiilor petroliere din Europa, compania Shell a anuntat o crestere a profitului cu 40% la sfarsitul trimestrului al doilea, dupa ce pretul ridicat al titeiului a compensat pierderile pe care compania le-a avut in Nigeria, relateaza Bloomberg.
Oficiali din cadrul companiei au declarat ca Shell a inregistrat un profit net de 7,32 mld. dolari (5,81 mld.euro), adica 1,13 dolari (8,9 euro) pe actiune, in crestere fata de profitul de 5,24 mld. dolari (4,16 mld. euro), 78 centi, obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.
Directorul general al companiei, Jeroen van der Veer, a declarat ca planuieste deschiderea accesului companiei spre rezerve mai importante de petrol, compensand pierderile din Nigeria prin lansarea unor proiecte complexe in Rusia, Orientul Mijlociu si Canada, regiuni care se dovedesc costisitoare in ceea ce priveste mana de lucru, materiile prime si echipamentele. Shell a coborat estimarile pentru productia anuala la 3,4 mil. barili pe zi, motivand faptul ca "nu poate fi data publicitatii o data pentru reinceperea productiei in Nigeria".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO