Business Internaţional

Faceţi cunoştintă cu geniul de 23 de ani care a refuzat o ofertă de 3 miliarde de dolari de la Facebook

Faceţi cunoştintă cu geniul de 23 de ani care a...

Autor: Ştefan Stan

16.11.2013, 14:59 15093

Evan Spiegel, fondatorul Snapchat, a devenit cel mai mediatizat executiv din IT, după ce a refuzat săptămâna trecută o ofertă de 3 miliarde de dolari de la Facebook, conform  Wall Street Journal, şi apoi una de 4 miliarde de dolari de la Google, conform unei surse neprecizate de The Verge.

Spiegel, 23 de ani, a început să lucreze în domeniul programării de software încă din liceu, când dezvolta simulatoare şi jocuri video, ulterior începând să construiască site-uri mai complexe. A fost acceptat la prestigioasa universitate Stanford, de unde s-a retras în anul 2012.

După ce a renunţat la şcoală, Spiegel s-a mutat cu tatăl său şi a atras o finanţare de 70 de milioane de dolari pentru compania sa, pe care i-a folosit pentru a dezvolta aplicaţia Snapchat.

.Evan Spiegel conduce acum o companie fără active, fără venituri, dar cu o mulţime de probleme legale. Totuşi, antreprenorul susţine că Snapchat este următoarul “mare val” al reţelelor de socializare.

Spiegel a fost dat în judecată de Reggie Brown, un fost coleg de la Stanford, pe motiv că Snapchat ar fi o versiune adaptată a unui serviciu numit ” Picaboo”, creat de Brown. Miza procesului a crescut exponenţial când au venit cele două oferte de achiziţie pentru Snapchat, de la Facebook şi de la Google.

Antreprenorul susţine însă că ideea pentru Snapchat i-a venit după ce un prieten s-a plâns de o fotografie pe care a trimis-o, deşi nu ar fi trebuit. Cei doi au început să caute informaţii despre aplicaţii prin care se pot trimite mesaje sau fotografii care să dispară, şi au observat că nu există ceva solid în acel domeniu.

Astfel, împreună cu Bobby Murphy, Spiegel a construit prototipul pentru aplicaţie şi cei doi au început  o folosească.

”Am realizat că aplicaţia poate fi extrem de amuzantă, iar folosind-o am găsit modalităţi să facem Snapchat şi mai interactivă”, a declarat Spiegel.

”Este un băiat deştept, tânăr, iar impresia mea este că are ce-i trebuie pentru a fi un învingător”, a declarat Phil Pearlman, un editor de la Yahoo, despre Spiegel, după ce acesta a refuzat oferta Google de 4 miliarde de dolari pentru Snapchat.

Snapchat este o aplicaţie care permite utilizatorilor să facă poze, să înregistreze fişiere video, să adauge text şi desene şi să le trimită unei liste de prieteni alese de ei. Pozele şi clipurile video trimise pot fi vizualizate timp de doar 10 secunde, după care dispar de pe telefonul destinatarului. Fişierele multimedia trimise prin Snachat se numesc „Snaps”. Aplicaţia este extrem de populară în rândul adolescenţilor din SUA.

Compania Snapchat susţine că în luna septembrie au fost trimise peste 350 de milioane de ”snaps”. 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO