Business Internaţional

Falimentele IMM-urilor germane inseamna probleme pentru Europa

06.04.2010, 23:07 39

Revenirea economica a Germaniei ar putea incetini din cauza catot mai multe companii de marime medie - scheletul sectoruluiindustrial - nu pot face fata conditiilor de pe piata si intra infaliment. Aceasta situatie are insa un impact negativ si asuprazonei euro, in conditiile in care Germania are cea mai mareeconomie de pe continent, scrie The Wall Street Journal.

Numarul in crestere de falimente in randul Mittelstand -companiile mici si mijlocii, in majoritate private, care dominaeconomia orientata spre exporturi a Germaniei si care furnizeazacele mai multe slujbe - a contribuit deja la cresterea rateisomajului si s-a interpus in calea revenirii pe crestere aeconomiei. In acest an numarul de falimente este asteptat sacreasca pana la valori record.

Aceasta situatie ar putea incetini procesul de revenire dincriza nu doar in Germania, unde guvernul estimeaza ca ProdusulIntern Brut va creste cu doar 1,4% in acest an, dupa ce anul trecutdeclinul economiei s-a situat la 5%, ci si in zona euro.

Cele 40.000 de companii germane asteptate sa intre in insolventain 2010, un numar in crestere cu 16,6% fata de anul trecut, arstabili un nou record, depasindu-l pe cel din 2003, cand au fostinregistrate 39.470 de cereri de intrare in insolventa, potrivitMittelstandMonitor, un raport anual asupra evolutieisectorului.

Aproximativ 98% din totalul insolventelor din Germania au loc insectorul IMM-urilor, potrivit Creditreform, o companie deconsiliere si de colectare a datoriilor care a co-sponsorizatraportul.

"Acest val de insolvente este diferit de cele anterioare,deoarece afecteaza jucatorii mici in primul rand", potrivit luiMichael Bretz, purtator de cuvant al Creditreform.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO