Business Internaţional

Falimentul Washington Mutual tulbura traiul locuitorilor din Seattle

01.10.2008, 18:02 45

Sally Rawlings a fost una din ultimele persoane care au cumparat actiuni Washington Mutual, fiind increzatoare ca institutia de imprumuturi si credite din orasul sau natal Seattle va avea capacitatea de a face fata crizei financiare, scrie Bloomberg.

"A fost o greseala", a declarat aceasta cu privire la achizitia realizata. Rawlings s-a numarat printre clientii, angajatii si locuitorii din Seattle care au fost uimiti de soarta institutiei cu o vechime de 119 ani, chiar si dupa aceasta s-a oferit spre vanzare cu pierderi estimate la 19 miliarde de dolari avand legatura cu credite ipotecare neperformante. Autoritatile federale au preluat controlul asupra WaMu pe 25 septembrie si au vandut-o catre JPMorgan Chase & Co.
"Ma plimbam si am vazut titlurile din ziare. Am zis 'Asta e banca mea, ar trebui sa vad ce se intampla cu banii mei'", a declarat Amina Abdulle. "Cei de acolo m-au asigurat ca nu se va schimba nimic in afara de nume."
La cerere, clientii WaMu au primit un pliant de doua pagini in care li se explica faptul ca toate depozitele fusesera transferate catre JPMorgan cu sediul in New York.
Pentru multi, temerea mai mare este legata de pierderea de locuri de munca si de prestigiu in Seattle care ar urma colapsului. Dupa ce a trecut peste doua razboaie mondiale si Marea Depresiune, institutia a intrat in faliment din cauza creditelor ipotecare neperformante. "Nu sunt prea multumit", a declarat Kelli Aggerbeck, care lucreaza in departamentul de trezorerie al WaMu. "Managementul nu ne-a dat niciun detaliu despre ce se va intampla cu angajatii."
Autoritatile federale spun ca WaMu a inceput sa aiba probleme dupa ce clientii au retras 16,7 mld. dolari incepand cu 16 septembrie, in timpul unei saptamani care s-a incheiat cu planul de salvare in valoare de 700 mld. dolari propus de guvern. Actiunile WaMu au pierdut 60% saptamana trecuta inainte ca FDIC sa intervina. Charles Scharf, care conduce banca de retail a JPMorgan, a declarat ca este prea devreme sa precizeze cate locuri de munca vor fi eliminate din cadrul WaMu.
Cu numai doi ani in urma, WaMu a construit un sediu de 42 de etaje in centrul orasului Seattle. Circa 3.500 de locuri de munca de aici s-ar putea numara printre cele mai amenintate, a declarat Stephen Lerch, economist-sef pentru statul Washington. Angajatii din subsidiare ar putea fi mai in siguranta, pentru ca nu exista o corelatie importanta intre JPMorgan si baza WaMu din Washington, Oregon si California, a spus acesta.
"Cei care-si pierd locurile de munca au de platit un credit ipotecar, au un apartament inchiriat si cumpara alimente", spune Lerch, adaugand ca pierderile sunt inregistrate in conditiile incetinirii economiei generale, veniturile personale reale fiind asteptate sa scada cu 0,2% in trimestrul patru.
The Seattle Times deplangea recent in cadrul unui editorial pierderea ultimei mari banci independente din Seattle. WaMu a inceput ca Washington National Building Loan & Investment Association pe 25 septembrie 1889. Un incendiu cuprinsese centrul orasului Seattle, iar locuitorii aveau nevoie de un loc sigur pentru a-si plasa banii, conform unei istorii publicate pe site-ul companiei. In 1890, banca acorda primul credit imobiliar de pe coasta Pacificului, oferind 700 de dolari unui marinar de origine norvegiana pentru a-si construi o locuinta in Seattle. Creditele ipotecare au stat la baza ascensiunii si prabusirii WaMu. Kerry Killinger, care a fost demis pe 8 septembrie dupa ce a detinut pozitia de director executiv timp de 18 ani, a incercat sa faca din creditele ipotecare o baza pentru vanzarea de alte produse catre clienti. Acesta a conferit unitatilor WaMu un stil mai putin traditional.
Ca si altii din cadrul institutiilor financiare aflate acum in impas, Killinger s-a implicat pe segmentul creditelor mai riscante. WaMu a fost al doilea mare furnizor de credite ipotecare cu rate variabile dupa Wachovia Corp., detinand 54 mld. dolari in portofoliu in primul trimestru, conform Inside Mortgage Finance.
 
 
O istorie de peste un secol
 
  • WaMu a inceput ca Washington National Building Loan & Investment Association pe 25 septembrie 1889.
  • Un incendiu cuprinsese centrul orasului Seattle, iar locuitorii aveau nevoie de un loc sigur pentru a-si plasa banii.
  • In 1890, banca acorda primul credit imobiliar de pe coasta Pacificului, oferind 700 $ unui marinar de origine norvegiana pentru a-si construi o locuinta in Seattle.
  • Creditele ipotecare au stat la baza ascensiunii si prabusirii WaMu. Banca a incercat sa faca din acestea o baza pentru vanzarea de alte produse catre clienti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO