Business Internaţional

Fannie Mae si Freddie Mac ar putea fi retrogradate

28.07.2008, 19:00 19

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's ar putea micsora ratingul pentru obligatiunile subordonate ale companiilor de refinantare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac, anunt ce a luat prin surprindere investitorii care se bazau pe sprijinul acordat companiilor de catre Trezoreria americana, scrie Bloomberg.
O eventuala retrogradare ar putea afecta imprumuturile facute prin cumpararea de obligatiuni subordonate cu ratingul AA- in valoare totala de 19,2 miliarde de dolari (12,2 mld. euro). Standard & Poor's a anuntat ca ar putea micsora, de asemenea, ratingul pentru un pachet de actiuni preferentiale in valoare de 26 de miliarde de dolari (16,5 miliarde de euro), cauzand astfel deprecierea actiunilor la bursa din New York.
Noua legislatie, care permite acordarea de sprijin financiar companiilor de refinantare, stipuleaza ca secretarul Trezoreriei este cel in masura sa decida daca se vor onora mai intai platile de dividende preferentiale sau cele catre cei ce detin obligatiuni subordonate, a spus analistul S&P, Victoria Wagner.
Aceasta "neclaritate" ar putea afecta insa valoarea actiunilor, iar odata ce analistii finalizeaza analiza sistemului legislativ, ratingul ar putea scadea cu unul sau doua niveluri, crede Wagner.
"Am luat in calcul si sprijinul guvernului in ce priveste aceste obligatiuni, insa acum cred ca riscurile financiare cantaresc mai mult decat acest sprijin si trebuie sa se reflecte in rating", a adaugat Wagner.
Camera Reprezentantilor a aprobat cererea secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, de a achizitiona capital in cadrul Fannie Mae si Freddie Mac, daca acest lucru va fi necesar. Paulson a luat masuri pentru sprijinirea companiilor de refinantare in conditiile temerilor conform carora acestea nu vor mai avea destul capital pentru a putea face fata celei mai grave crize financiare postbelice.
Valoarea actiunilor Fannie Mae a scazut cu 3,9%, adica 47 de centi/actiune, iar Freddie Mac a pierdut 6,1%, adica 54 centi/actiune. Valoarea actiunilor celor doua institutii a scazut cu peste 70% de la inceputul acestui an.
Investitorii au anticipat ca un sprijin financiar venit din partea guvernului se va situa sub ratingul obligatiunilor subordonate pentru refinantare.
Jamie Jackson, economist la RiverSource Investments, spune ca o eventuala retrogradare a actiunilor preferentiale nu este o surpriza atat de mare. "Daca vorbim de capitalul propriu furnizat de guvern, acesta ar trebui sa protejeze obligatiunile subordonate", spune Jackson.
Contractele swap pe risc de credit pentru obligatiunile subordonate ale Freddie Mac au urcat cu 0,42%, pana la 1,82%, in vreme ce contractele swap pentru Fannie Mae au crescut cu 0,4%, pana la 1,8%, conform CMA Datavision. Diferenta dintre contractele swap pe risc de credit pentru imprumuturile facute prin cumpararea de obligatiuni subordonate si cele pentru creantele preferentiale ale Fannie Mae si Freddie Mac este din ce in ce mai mare. In ce priveste Fannie Mae, diferenta a urcat cu 0,38%, pana la 1,35%, iar pentru Freddie Mac, aceasta s-a majorat cu 0,42%, pana la 1,38%. Diferenta medie a anului trecut, pentru ambele companii, a fost de circa 0,51%, conform datelor emise de CMA Datavision.
Contractele swap pe risc de credit sunt instrumente financiare bazate pe obligatiuni si imprumuturi folosite pentru a specula capacitatea unei companii de a-si achita datoriile. Ele sunt contracte bilaterale in care vanzatorului ii sunt facute plati fixe periodice in schimbul celei pe care o va efectua acesta in cazul aparitiei unui eveniment de credit specificat in contract.

Inca o serie de lovituri
O eventuala retrogradare ar putea afecta imprumuturile facute prin cumpararea de obligatiuni subordonate cu ratingul AA- in valoare totala de 19,2 miliarde de dolari (12,2 miliarde de euro).
In acelasi timp, micsorarea ratingului pentru un pachet de actiuni preferentiale in valoare de 26 mld. $ (16,5 mld. euro) ar cauza o depreciere a actiunilor la bursa din New York.
In sedinta de vineri, valoarea actiunilor Fannie Mae a scazut cu 3,9%, adica 47 de centi/actiune, iar Freddie Mac a pierdut 6,1%, adica 54 centi/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO