Business Internaţional

Fed mentine dobanda la 5,25%

23.03.2007, 18:32 11

Pentru cea de-a sasea sedinta consecutiva, banca centrala a Statelor Unite (Fed) a decis mentinerea dobanzii la nivelul de 5,25%, in ciuda intrebarilor existente pe tema cresterii economice si a unei piete a creditelor ipotecare aflata in scadere, scrie BBC News.
"Viitoarele ajustari de politica monetara vor depinde atat de evolutia inflatiei, dar si de cresterea economica", au declarat oficialii Fed.
Ultima apreciere a dobanzii a fost in iunie 2006, apreciere care a reprezentat sfarsitul a doi ani de crestere a costurilor creditelor pe masura ce Statele Unite isi reveneau dintr-o perioada de incetinire a cresterii economice.
Decizia de a mentine dobanda la 5,25% era asteptata dupa ce mai multi factori au dus la crearea unei incertitudini pe piata financiara.
La sfarsitul lunii trecute pietele bursiere globale au inregistrat o scadere masiva determinata de vanzarile de pe bursele din China si de ingrijorarile legate de cresterea economica din SUA.
"In primul rand vor trebui sa astepte calmarea situatiei de pe anumite piete, inainte sa adopte o decizie", a declarat David Jones de la DMJ Advisors.
Bursele europene au inregistrat cea mai mare apreciere din acest an dupa ce Fed a indicat ca nu va ridica dobanzile la imprumuturi.
Ieri indicele Dow Jones 600 s-a apreciat pentru cea de-a sasea zi consecutiv cu 1,2%, pana la 373,24 unitati la bursa din Londra. Stoxx 50 a crescut cu 1,4%, iar Euro Stoxx 50, indice pentru 13 state membre ale zonei euro, s-a apreciat cu 1,6%.
Indicii nationali au crescut in toate cele 17 state din Europa de Vest. Indicele FTSE al bursei din Marea Britanie s-a apreciat cu 0,9%, indicele CAC 40 al bursei din Paris a crescut cu 1,2% in timp ce DAX al Germaniei si-a ridicat valoarea cu 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO