Business Internaţional

Fed mentine ritmul de crestere a ratei dobanzii

22.07.2005, 19:36 18

Alan Greenspan, presedintele Federal Reserve (Fed), a declarat ca banca centrala americana va continua procesul de crestere a ratei dobanzii, relateaza The New York Times.

Scopul Fed este de a creste treptat rata dobanzii, iar specialistii considera ca aceasta se va majora de la 3,25%, cat este in prezent, la 4% la sfarsitul anului.

Banca centrala previzioneaza o crestere economica "destul de buna" si o rata a inflatiei redusa pentru urmatorul an. Totusi, Greenspan si-a exprimat ingrijorarea cu privire la majorarea costurilor fortei de munca, in timp ce rata de crestere a productivitatii este in scadere.

Oficialii Fed considera ca aceste costuri sunt principala cauza a inflatiei, atat pentru ca ele reprezinta mai mult de doua treimi din costurile totale de productie, cat si pentru ca determina cresterea preturilor si a salariilor.

In acest an, spre deosebire de ultimii cinci, productivitatea muncii nu va inregistra cresteri semnificative. "Eficienta sporita a muncii din anii trecuti a detreminat cresterea veniturilor reale si a tinut in frau inflatia", a declarat Greenspan.

"Dar experienta ne arata ca o asemenea crestere nu poate fi sustinuta intr-o economie foarte dezvoltata din punct de vedere tehnologic".

Oficialii Fed considera ca majorarea ratei dobanzii reprezinta o modalitate de a mentine inflatia la cote reduse. Pentru anii 2005 si 2006, banca se asteapta la o crestere economica scazuta si la o inflatie putin mai mare, ambele datorandu-se preturilor mari pentru petrolul importat.

Expansiunea economica previzionata este de 3,5%, iar rata inflatiei, exceptand preturile alimentelor si al energiei electrice, de 2%.

Un alt motiv pentru care banca centrala continua procesul de crestere a costului imprumuturilor este faptul ca ratele de dobanda la creditele pe termen lung si la cele ipotecare sunt atat de reduse, incat preturile pe piata imobiliara cresc foarte mult.

Incepand cu luna iunie a anului trecut, au fost realizate mai mult de noua majorari ale ratei dobanzii, iar pana la sfarsitul acestui an vor fi efectuate inca trei sau patru, conform declaratiilor lui Greenspan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO