Business Internaţional

Fed reduce dobanda pana la 2,25% in incercarea de a stabiliza sectorul bancar

20.03.2008, 17:01 14

Reducerea de 0,75%, pana la 2,25%, a dobanzii de referinta realizata de banca centrala americana (Fed) nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor investitorilor, desi a fost una dintre cele mai semnificative operatiuni de acest fel efectuate in istoria institutiei, scrie presa internationala.
Miscarea Fed a fost ultima dintr-o serie de actiuni efectuate in ultimele doua saptamani care au avut drept scop imbunatatirea nivelului de lichiditate de pe piata financiara. Din septembrie 2007 pana acum banca centrala a efectuat sase operatiuni de reducere a dobanzii de politica monetara, doua dintre acestea avand loc in ianuarie, la o diferenta de timp de numai opt zile. Fed a redus in acest interval dobanda de la 5,25% la 2,25%.
Insa, odata cu ultima actiune, dobanda de referinta a ajuns sub rata inflatiei, ceea ce inseamna ca rata reala a dobanzii (adica rata ajustata la inflatie) se afla sub zero. De asemenea, dobanda de politica monetara stabilita de Fed se afla mult sub cea practicata de Banca Centrala Europeana (4%) si Banca Angliei (5,25%). Mai mult, inaintea anuntului bancii centrale americane, BCE si-a exprimat clar intentia de a mentine dobanda de referinta la acelasi nivel pentru a controla presiunile inflationiste.
Investitorii au reactionat destul de bine in fata anuntului Fed, desi asteptarile acestora erau mult mai mari, avand in vedere rolul bancii centrale de creditor in ultima instanta. Asteptarile erau atat de ridicate, incat decizia Fed de a reduce dobanda de referinta cu 0,75% ar fi putut atrage dupa sine un nou val de panica pe pietele bursiere.
Dupa anuntul Fed, bursele americane si-au redus din avansul puternic inregistrat ca urmare a speculatiilor privind reducerea dobanzii de referinta cu cel putin 1%, insa au ramas la un nivel de crestere semnificativ.
Indicele Dow Jones Average a incheiat sedinta de tranzactionare de marti in crestere cu 3,5%. Indicele S&P 500 a urcat cu 4,2%, pana la 1.330,74 de puncte, cea mai semnificativa crestere zilnica din octombrie 2002 incoace.
In acelasi timp, efectele deciziei Fed asupra pietei bursiere din Europa si Asia au fost mult mai greu de masurat, in conditiile in care indicii de pe aceste piete nu au inregistrat o directie unitara.
Incertitudinea care planeaza asupra bancilor europene au readus principalii indici bursieri pe minus. Astfel, la 14:15, ora Romaniei, FTSE 100, indicele de referinta al bursei londoneze scazuse cu aproape 1%, indicele francez CAC 40 cu 0,9%, iar cel german, Dax, cu 0,82%.
In zona Asia-Pacific, in schimb, miscarea Fed a condus la o revenire puternica a pietei bursiere, indicele nipon Nikkei 225 inregistrand o crestere de 2,5%, iar titlurile tranzactionate pe bursa australiana urcand, in medie, cu 4%. In India si Coreea de Sud cresterea medie s-a situat la 2%.
Analistii spun insa ca reducerea dobanzii de referinta are numai un efect limitat asupra problemelor fundamentale care se afla la baza actualei crize, si anume pierderile imense cauzate de prabusirea pietei imobiliare si numarul mare de credite ipotecare acordate, care a contribuit din plin la aceasta prabusire.
Iar temerile privind continuarea declinului pietei imobiliare si implicit a celei de creditare au contribuit din plin la deprecierea de ieri a dolarului in fata monedei unice, anuland semnele de revenire ale monedei americane inregistrate marti.
Dolarul a scazut ieri pana la 1,5758 dolari/euro, de la 1,5625 dolari/ euro nivel inregistrat cu o zi in urma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO