Business Internaţional

Fed se va concentra asupra stabilitatii preturilor

11.06.2008, 19:51 15

Presedintele bancii centrale a Statelor Unite (Fed) Ben Bernanke a lasat sa se inteleaga ca nu va mai face reduceri ale ratei dobanzii de referinta si ca va acorda o atentie mai mare evolutiei preturilor, scrie Bloomberg.
Pe de alta parte Bernanke a minimalizat efectele cresterii ratei somajului pana la 5,5% din luna mai, cea mai mare a ultimilor 22 de ani, si a afirmat ca riscul unei "incetiniri substantiale a activitatii economice" a scazut in ultima luna. Strategii va trebui sa se asigure ca scumpirea materiilor prime nu se va transmite peste limita in pretul bunurilor de larg consum, a declarat oficialul Fed.
Remarcile presedintelui bancii centrale i-au facut pe investitori sa creada ca banca va majora rata dobanzii cheie in cursul acestui an. Bernanke, alaturi de colegii sai, trag un semnal de alarma in privinta inflatiei dupa ce pretul petrolului s-a dublat in ultimul an, iar companiile - de la Dow Chemical la producatorul de anvelope Titan International - au marit preturile. Strategii bancii centrale "vor rezista unei eroziuni a estimarii inflatiei pe termen lung", a spus Bernanke. Orice anticipare publica a accelerarii ritmului de crestere al preturilor va fi "un factor destabilizator pentru cresterea economica", a spus Bernanke.
Asteptarile contribuabililor privind inflatia pe urmatorii zece ani au atins luna trecuta maximul ultimilor 13 ani. Fed se confrunta cu o situatie complicata, in care trebuie sa scada rata dobanzii pentru a evita o recesiune "fara sa isi asume un risc prea mare in ce priveste accelerarea inflatiei pe termen lung", a declarat presedintele Fed in New York, Timothy Geithner.
In acelasi timp, seful Fed din New York, principala legatura a bancii centrale cu Wall Streetul, a anuntat un acord incheiat cu bancile in privinta diminuarii riscului unui colaps al pietei instrumentelor financiare complexe de tip credit default swap, in valoare de 62 de mii de miliarde de dolari.
Saptesprezece banci care opereaza aproximativ 90% din tranzactiile de pe aceasta piata vor crea un sistem pentru a se asigura impotriva unei eventuale prabusiri a uneia dintre ele, conform spuselor oficialilor Fed in New York.
Geithner a declarat ca "prioritatea ramane sprijinirea economiei si a sistemului financiar pentru a putea depasi aceasta criza".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO