Business Internaţional

Finală intensă la prezidenţialele din Polonia

Bronislaw Komorowski a obţinut 41,2% din voturile polonezilor prezenţi duminică la urne (FOTO: Reuters)

Bronislaw Komorowski a obţinut 41,2% din voturile polonezilor prezenţi duminică la urne (FOTO: Reuters)

21.06.2010, 23:32 11

Candidatul liberal Bronislaw Komorowski s-a situat pe loculîntâi în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia,obţinând 41,2% din voturi, în timp ce rivalul său conservatorJaroslaw Kacczynski a strâns 36,7% din sufragii, scrieBloomberg.

O posibilă victorie a lui Komorowski, care este în prezentpreşedinte interimar, în al doilea scrutin de pe 4 iulie ar puteaoferi Platformei Civice, partidul din care provine şi premierulpolonez Donald Tusk, controlul preşedinţiei, dar şi al guvernului,eliminând astfel divergenţele apărute în timpul mandatului lui LechKaczynski, fostul preşedinte polonez care a murit în accidentulaviatic de la Smolensk, Rusia.

Komorowski sprijină o agendă prin care Polonia să adere la zonaeuro cât mai rapid şi să limiteze cheltuielile bugetare. La polulopus, Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedintepolonez, respinge stabilirea unei date ţintă pentru adoptareamonedei euro şi pledează pentru creşterea cheltuielilorpublice.

"Komorowski s-ar putea afla în pericol. Următoarele douăsăptămâni nu vor fi deloc uşoare, iar campania ar putea degenera,devenind foarte intensă", a declarat Wojciech Jablonski, cercetătorîn domeniul politic la Universitatea din Varşovia.

Cu cinci ani în urmă, Tusk a pierdut alegerile prezidenţiale înfaţa lui Lech Kaczynski, după ce în primul tur de scrutin avea unavans de 3%. În al doilea tur de scrutin, Kaczynski a câştigat cuun avantaj de 8%.

"Avem două săptămâni de suspans în faţa noastră, însă Komorowskiar trebui să fie victorios pentru că este mult mai capabil săatragă votanţi care au susţinut în primul scrutin alţi candidaţi",a explicat Anna Materska-Sosnowska, cercetător în domeniul politicla Universitatea din Varşovia.

Grzegorz Napieralski, candidatul de stânga, a surprinsclasându-se pe a treia poziţie, cu 13,7% din voturi. Aceste voturivor fi cruciale în al doilea tur al alegerilor, pentru că ar puteaînclina balanţa în favoarea unuia sau a celuilalt dintrecandidaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO