Business Internaţional

Finantarea ieftina alimenteaza investitiile

Finantarea ieftina alimenteaza investitiile

Dobanzile mici permit investitorilor sa se imprumute mai mult pentru achizitii

06.11.2006, 18:01 10

Dobanzile mici la nivel global duc la accelerarea cresterii masei monetare si la o valoare ridicata a investitiilor. Finantarile au un pret mai mic decat in anii 1990, chiar si dupa ce mare parte a bancilor centrale importante au majorat nivelul ratei dobanzii aproape anual. Surplusul de bani afecteaza si piata imobiliarelor din Marea Britanie, iar companiile din Japonia planuiesc cele mai multe investitii din 1990 pana in prezent. Cea mai mare banca a Chinei a primit cereri de peste 500 de miliarde de dolari pentru actiunile pe care le-a lansat pe piata prin recenta oferta publica initiala, scrie Bloomberg.
"Rata dobanzii nu a urcat suficient", spune Tim Congdon, de la London School of Economics.
Banca Centrala Europeana, ai carei oficiali si-au exprimat cel mai vehement ingrijorarea cu privire la aceasta situatie, va sustine o conferinta cu privire la rolul cresterii valorii banilor in tinerea in frau a ratei dobanzii. Printre participanti se numara si Ben Bernake, presedintele Fed (banca centrala a SUA), Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Populare din China si Kazumasa Iwata, directorul adjunct al Bancii Japoniei.
"Atunci cand cresterea monetara este puternica, pietele imobiliare si bursele sunt foarte dinamice, iar probabilitatea unei noi probleme cu inflatia in urmatorii trei, patru ani este foarte mare", spune Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al consiliului de conducere al Bancii Centrale Europene.
BCE, spre deosebire de restul bancilor centrale, foloseste special masa monetara pentru stoparea inflatiei. Cresterea masei monetare M3, instrumentul preferat al bancii pentru masurarea mesei monetare a celor 12 tari care au adoptat moneda euro, accelerata neasteptat la 8,5 procente in septembrie, se apropie de cea mai mare valoare pe care a avut-o in ultimii trei ani.
"Este putin ironica situatia, luand in considerare ca ei sunt cei care sunt cei mai atenti" cu masa monetara, spune Thomas Mayer, economist-sef la Deutsche Bank din Londra.
Presedintele BCE Jean-Claude Trichet a declarat ca "oferta de bani lichizi din zona euro este ampla" si a recomandat "o monitorizare mai complexa" a cresterii masei monetare.
Charles Dumas, de la Lombard Street Research din Londra, spune ca masele monetare ale celor mai dezvoltate economii din lume vor creste cu o rata anuala de 7,5% anul acesta. Desi in scadere de la cei 9% inregistrati anul precedent, "este inca destul de ridicata", spune el.
Tim Drayson, economist global la ANB Amro din Londra, spune ca marile banci centrale va trebui sa inaspreasca conditiile de acordare a creditelor pentru investitori.
Drayson, un fost economist al Trezoreriei Marii Britanii, se asteapta ca BCE sa ridice nivelul ratei la 4 procente sau chiar mai mult pana la sfarsitul lui 2007.
Rata tinta a Fed va ajunge la 6 procente, de la 5,25 de procente. Banca Angliei va urca dobanda la 5,5 procente, de la 4,75 de procente. Iar Banca Japoniei va urca la 2 procente, de la 0,25 de procente, estimeaza Drayson.
Alte banci centrale, inclusiv Banca Angliei si cea a Japoniei incep sa fie de acord cu BCE in privinta cresterii monetare. "Este un fel de renastere a monetarismului", spune Stephen Jen, de la Morgan Stanley.
Banii disponibili incurajeaza investitii "nu chiar profitabile si foarte riscante", a declarat luna trecuta Thierry Breton, ministrul francez al finantelor. Rata medie a dobanzii este acum de circa 2,8 procente, sub media de 3,2% inregistrata in anii 1990, estimeaza cei de la Morgan Stanley.
Preturile medii la casele din Anglia au urcat cu 2,3 procente din luna august, iar inflatia a depasit tinta de 2% impusa de banca.
Cresterea masei monetare M4, cel mai amplu instrument de masurare al mesei monetare a Marii Britanii, a ajuns la 14,5 procente in luna septembrie a acestui an, de la 13,7 procente luna anterioara, au declarat zilele trecute oficialii Bancii Angliei.
"Este evident ca in momentul de fata guvernatorul este chiar ingrijorat", spune Charles Goodhart, profesor la London School of Economics. "Ratele cresterii monetare sunt ingrijoratoare, si daca nu sunt reduse, in curand vor reprezenta o mare problema inflationara", a mai adaugat el.
Banca Japoniei supravegheaza si ea indeaproape lichiditatile.
"O crestere semnificativa a planurilor de cheltuire a capitalului pot duce la noi mariri ale ratei dobanzii", spune Takuji Aida, economist-sef pentru Japonia la Barclays din Tokio.
Valoarea mai scazuta a banilor poate insemna si faptul ca si China incepe sa aiba probleme. China a avut anul trecut o capacitate de productie de 118 mil. tone de surplus de otel, cu 112 mil. tone mai mult decat Japonia, cel de-al doilea producator de otel din lume. Banca Industriala si de Comert a Chinei a completat, luna aceasta, cea mai mare oferta publica initiala, obtinand 19,1 miliarde de dolari (15 miliarde de euro) si atragand cereri de peste 500 mld. dolari (392 de miliarde de euro), de doua ori echivalentul valorii de piata a Citigroup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO