Business Internaţional

Finlanda ar prefera să renunţe la euro decât să plătească datoriile altora

Finlanda ar prefera să renunţe la euro decât să plătească datoriile altora

Ministrul finlandez de finanţe, Jutta Urpilainen

Autor: Ioana Nita

10.07.2012, 00:04 2752

Cu toate că majoritatea discuţiilor din zona euro cu privire la ajutarea ţărilor cu dificultăţi financiare se învârt în jurul Germaniei, aceasta nu este singurul stat bogat din Europa prins în acest vârtej. Acesta este cazul Finlandei, alt membru al zonei euro cu rating de credit de top, "AAA", şi o datorie redusă. Dar dacă Berlinul este hotărât să ţină în viaţă proiectul euro, Finlanda ar prefera ca mai degrabă să iasă din uniunea monetară decât să plătească datoriile celorlalte ţări, scrie The Washington Post.

Finlanda riscă echivalentul a 5% din PIB-ul său dacă-şi pune la bătaie resursele pentru fondul de salvare al zonei euro, iar unii politicieni nu sunt încântaţi de faptul că trebuie să susţină Spania şi Italia pe termen nelimitat.

"Finlanda respectă statutul de membru al zonei euro şi considerăm că moneda euro este utilă pentru ţara noastră. Însă Finlanda nu se va ancora de euro cu orice cost şi sun­tem pregătiţi pentru orice scenariu. Dar nu ar trebui să fim pregătiţi pentru responsabilitatea colectivă aferentă datoriilor, economiilor şi riscurilor altor ţări", a afirmat ministrul finlandez de finanţe Jutta Urpilainen.

Urpilainen se opune ideii unei uniuni bancare, care ar presupune că deponenţii finlandezi ar trebui să plătească în plus pentru a asigura băncile mai slabe din Spania, spre exemplu. Cu toate acestea, Finlanda dă asigurări că nu va ieşi din zona euro. Purtătorul de cuvânt al ministrului a clarificat remarcile acestuia. "Toate afirmaţiile legate de ieşirea Fin­lan­dei din zona euro sunt false", a spus el.

Ministrul a recunoscut că Finlanda este "un obstacol" atunci când se pune problema bailout-urilor din zona euro.

"Suntem constructivi şi vrem să rezolvăm problema crizei, dar nu în orice condiţii", a afirmat Urpilainen. Susţinându-şi poziţia dură, Finlanda va începe în curând negocierile cu Spania pentru a obţine garanţii în schimbul participării la bailoutul destinat băncilor spaniole.

Anul trecut Finlanda a fost un adevărat obstacol atunci când s-a discutat despre cel de-al doilea pachet de salvare pentru Grecia, acceptând să participe doar după ce a semnat un acord pentru garanţii cu Atena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO