Business Internaţional

Firmele americane repatriaza 206 mld. dolari

06.10.2005, 18:59 16

Pana in acest moment al anului, companiile din Statele Unite si-au anuntat intentia de a repatria peste 206 miliarde de dolari (171 mld. euro), sub forma de profituri externe, in urma unei scutiri speciale de taxe, pe o perioada de un an, relateaza Wall Street Journal Europe.

Firmele vor folosi fondurile astfel obtinute in scopuri variate.

In conformitate cu American Jobs Creation Act adoptat in toamna anului trecut, companiile multinationale din Statele Unite ce aduc acasa profituri cumulate obtinute peste hotare platesc o taxa de 5,25%, rata standard fiind de 35%.

Dupa un inceput mai dificil, datorat confuziei legate de modul in care Trezoreria urma sa puna in aplicare aceasta lege, companiile si-au intensificat eforturile de repatriere a profiturilor in ultimele luni, iar numarul companiilor ce iau aceasta decizie este asteptat sa creasca o data cu depunerea rapoartelor financiare pe trimestrul trei.

Conform International Strategy & Investment Group Inc., o companie de consultanta in investitii, un numar de 91 de companii intentioneaza sa-si repatrieze profiturile in valoare totala de 206,2 miliarde de dolari. In fruntea acestora se afla companiile farmaceutice, incluzand Pfizer Inc., Johnson & Johnson si Merck & Co., cat si companii ca Hewlett-Packard Co. si DuPont Co.

Analistii considera ca suma finala a profiturilor ce vor fi repatriate va fi cuprinsa intre 250 si 350 de miliarde de dolari.

Nicholas Bohnsack, associate managing director in cadrul ISI, arata ca un alt motiv pentru care s-a inregistrat o intarziere in cadrul acestei miscari a fost faptul ca firmele au fost nevoite sa inainteze Departamentului Trezoreriei un plan aprobat de consiliul de conducere cu privire la scopul in care acestea vor utiliza fondurile rezultate.

Oricum, in conformitate cu noua lege, companiile pot cheltui aceste fonduri, teoretic, in orice scop, cu exceptia rascumpararii de actiuni si a platii de dividente sau a acordarii de pachete compensatorii pentru directori.

Unele companii importante, ca General Electric Co, au anuntat ca nu vor profita de aceasta scutire, in timp ce un grup ce nu si-a specificat intentiile este cel al principalelor companii petroliere.

Totusi, nu s-a inregistrat nici o crestere simtitoare a numarului locurilor de munca.

Daniel Clifton, director executiv al American Shareholders Association, spune ca este prea devreme pentru a sesiza impactul pe care repatrierea il va avea in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca. "Dupa doi ani, vom avea 500.000 de noi locuri de munca ce nu ar fi aparut altfel", spune acesta. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO