Business Internaţional

Firmele ignora o piata de 5.000 de miliarde de dolari

10.04.2007, 17:43 9

Companiile ignora o piata globala cu o valoare potentiala de 5.000 de miliarde de dolari constituita din persoanele cu venituri mici, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale citat de BBC News.
Peste 4 miliarde de consumatori din intreaga lume sunt ignorati de firme, arata raportul care se concentreaza asupra consumatorilor care constituie "baza piramidei".
Conform raportului, astfel de piete au un caracter rural, sunt subdeservite si dominate de economia informala. Multi dintre cei la care face referire raportul traiesc in Asia, America Latina, Africa si Europa de Est. Studiul a fost realizat de International Finance Corporation, divizie a Bancii Mondiale care se ocupa de sectorul privat, in colaborare cu cercetatori din cadrul World Resources Institute. Pentru prima data, studiul masoara dimensiunea pietelor aflate la baza piramidei economice utilizand date legate de venituri si cheltuieli incluse in sondaje.
Asia include cea mai mare piata de acest gen, 2,86 miliarde de oameni detinand o putere potentiala de cumparare combinata de 3.500 de miliarde de dolari. Asia este urmata de America Latina, unde piata celor cu venituri mici are o valoare de 509 miliarde de dolari.
Piata cu venituri mici din Europa de Est are o valoare de 458 de miliarde de dolari, in timp ce valoarea celei din Africa este de 429 mld. dolari. "Raportul arata cat de vital este sa ne concentram asupra bazei piramidei", declara Jonathan Lash, presedinte al World Resources Institute. "Sectorul de afaceri are de castigat cand acorda atentie bazei piramidei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO