Business Internaţional

Firmele ruse de electricitate cauta finantare la stat

21.10.2008, 15:10 9

Companiile energetice din Rusia intentioneaza sa isi majoreze planurile de investitii cu 15 %, cumuland un total de 909,4 miliarde de ruble (34,5 miliarde de dolari). In acest sens, corporatiile apeleaza la asistenta financiara a statului.

Una dintre cele mai importante, MOESK, care furnizeaza energie electrica pentru capitala si zonele limitrofe, isi restructureaza strategia de tarifare pentru a putea depasi criza de lichiditati. In conditiile in care MOESK intentioneaza sa efectueze investitii in valoare de 370 miliarde de ruble pana in 2012, compania trebuie sa gaseasca noi surse de finantare pentru acest demers.
Inlocuirea sistemului de distributie a electricitatii este un segment vital al planului de refacere a infrastructurii, care va solicita investitii de 1.000 de miliarde de euro. Firmele inter-regionale din Rusia, reunite sub acronimul MRSK, au nevoie urgenta de o modificare a planurilor de tarifare, in caz contrar profitabilitatea lor stand sub semnul intrebarii.
Totusi, guvernul a dat dovada de reticenta in implementarea acestui nou sistem, intrucat marirea costurilor cu electricitatea ar genera o explozie a inflatiei.
In acest context, MOESK incearca din rasputeri sa mareasca tarifele cel tarziu in 2009.
"Ar putea chiar sa reuseasca, avand in vedere ca au luat in serios aceasta provocare", a declarat un oficial din partea MRSK.
Daca acest demers si celelalte oportunitati de finantare nu vor avea succes, MOESK va trebui sa revizuiasca planurile de inlocuire a sistemului de linii electrice din Moscova.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO