Business Internaţional

Fiscul din America sta pe capul KPMG

19.10.2005, 21:40 19

Procurorii americani au anuntat alti zece acuzati in cazul KMPG, scrie Financial Times.

In plus ei au dezvaluit ca gama acuzatiilor a fost extinsa de la conspiratie la fraudarea Internal Revenue Service si la evaziune fiscala. Divizia KPMG din Statele Unite a recunoscut in august ca a ajutat oameni de afaceri bogati sa evite taxe de miliarde de dolari pe venituri in perioada 1996-2002.

Sapte fosti parteneri de la KPMG si un fost manager de taxe de la firma de consultanta au fost acuzati in august de conspiratie la inselarea Fiscului. Un fost partener de la o firma de avocatura care a asistat KPMG a fost de asemenea acuzat. Procurorii americani au acuzat inca 10 oameni: noua fosti parteneri ai KPMG, precum si un executiv de la o firma de servicii financiare care a oferit asistenta.

Michael Garcia, avocat american din New York al carui birou a condus investigatiile in cazul de frauda, a descris actiunea ca "o frauda masiva". "Acesta reprezinta un caz orchestrat de evaziune fiscala deliberata si nu o planificare legitima a taxelor", a declarat acesta.

Toti cei 16 fosti parteneri ai KPMG pusi sub acuzare, printre care si Jeffrey Stein, au fost acuzati de conspiratie la evaziune fiscala si la fraudarea fiscului.

Trei dintre cei 16 au fost de asemenea acuzati de obstructionarea investigatiei fiscului in cazul solutiilor de evaziune fiscala. Altor trei si fostului manager de taxe de la KPMG li s-a imputat in plus si evaziune fiscala personala.

In august, divizia americana a KPMG a acceptat sa plateasca 456 de milioane de dolari (378 mil. euro) ca parte dintr-o intelegere cu departamentul de justitie. Aceasta ar trebui sa asigure supravietuirea companiei. Asa ca atat timp cat grupul nu incalca termenii intelegerii, KPMG nu va fi pusa sub acuzatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO