Business Internaţional

Fitch a redus cu o treapta ratingul de tara al Ucrainei

19.10.2008, 16:00 15

Agentia de rating Fitch a redus ratingul de tara al Ucrainei in conditiile in care riscurile privind sistemul bancar, economia si moneda nationala s-au majorat semnificativ, scrie Bloomberg.

Agentia a redus ratingul statului de la BB minus la B plus, reducere ce aduce cu sine implicatii negative pentru Ucraina. Reprezentantii Fitch au declarat ca aceasta reducere ar putea fi doar prima dintr-o serie viitoare, in functie de evolutia statului sub presiunile crizei.
"Reducerea reflecta preocuparile Fitch ca riscul unei crize financiare in Ucraina ce ar implica o puternica depreciere a monedei nationale, cu viitoare implicatii asupra sistemului bancar si cu pagube importante asupra economiei ucrainene, este important si totodata in crestere", afirma Andrew Colquhoun, directorul Grupurilor Suverane ale Fitch.
Criza financiara globala ataca pietele emergente mai vulnerabile pe fondul incercarilor investitorilor de a scapa de activele riscante, pe care le arunca in tari cu deficite de cont curent mari intr-o incercare de a se pune la adapost. Ucraina este situata pe ultima pozitie in ceea ce priveste gradul de inasprire al conditiilor de creditare in randul pietelor emergente din Europa, pe baza costurilor pe care le implica contractele credit default swap (instrument derivat pentru transferul riscului de credit - n. red.), ce protejeaza detinatorii de obligatiunii impotriva riscurilor de neindeplinire a obligatiilor.
Deficitul de cont curent al Ucrainei este asteptat sa creasca la 15 mld. dolari (11,15 mld. euro) anul acesta, cu implicatii asupra monedei nationale, ce se va deprecia, conform declaratiilor guvernatorului bancii centrale Volodimir Stelmakh din 13 octombrie.
Deficitul a atins 7,2% din PIB in primele sapte luni ale anului, sau echivalentul de 7,7 mld. dolari (5,7 mld. euro), pe fondul cresterii costurilor la energie si al maririi consumului care a urcat nivelul importurilor, conform declaratiilor bancii centrale de la sfarsitul lunii august. Statul incearca sa obtina de la Fondul Monetar International un credit de 14 mld. dolari (10,4 mld. euro) menit sa echilibreze balanta externa.
Moneda nationala s-a depreciat cu 13% in raport cu dolarul de la inceputul lunii septembrie pana in prezent pe fondul tulburarilor ce au afectat pietele financiare, al dezmembrarii coalitiei guvernamentale si al noilor alegeri programate pentru 7 decembrie. Agentiile de rating, printre care si Fitch, sunt de parere ca riscurile pentru bancile ucrainene au crescut din cauza crizei financiare globale, a presiunilor inflationiste puternice, a largirii deficitului de cont curent si a instabilitatii politice din fosta republica sovietica.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO