Business Internaţional

Fitch a taiat la sange ratingurile Europei de Est

Fitch a taiat la sange ratingurile Europei de Est

Guvernul de la Budapesta a scapat cu ajutorul imprumutului de la FMI, UE si Banca Mondiala de riscurile privind finantarea externa si cele de lichiditate, considera analistii Fitch

10.11.2008, 17:23 16

Bulgaria, Ungaria, Kazahstan si Romania au primit ratinguri de tara micsorate in cadrul raportului cu privire la 17 economii emergente. Perspectivele pentru Chile, Malaiezia si Africa de Sud au fost de asemenea retrogradate, scrie Bloomberg.

Sistemele economice din SUA, Japonia si zona euro se vor contracta in cursul anului viitor, a anuntat Fondul Monetar International (FMI), reducandu-se cererea pentru bunuri exportate de tarile dezvoltate.
Criza financiara globala induce dificultati in atragerea capitalurilor straine in tarile emergente, afectand monedele si finantele nationale si obligand tari precum Ungaria sau Pakistan sa recurga la imprumuturi acordate de FMI.
"Schimbarile profunde din economia globala si perspectiva financiara impun provocari semnificative pentru economia reala si pentru politicieni in tarile emergente", a afirmat David Railey, presedintele departamentului de ratinguri de tara la nivel global de la divizia londoneza a Fitch. "Riscul turbulentelor financiare si economice care ar putea submina bonitatea acestor tari s-a amplificat."
Statele emergente din Europa sunt cele mai "vulnerabile" la agravarea crizei financiare si a mediului economic din cauza datoriilor supradimensionate si a deficitelor de cont curent, a anuntat Fitch.
Ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta acordat Ungariei a fost coborat la BBB, al doilea cel mai mic din categoria cu calificativ investment grade. Retrogradarea este motivata de "severitatea recesiunii" si de "administrarea nepotrivita a valutei in sectorul privat". Totusi, Fitch a estimat ca sprijinul financiar acordat de FMI in valoare de 20 mld. de dolari (15,6 mld. de euro) "a eliminat semnificativ riscurile privind finantarea externa si cele de lichiditate".
Fitch a scazut ratingul Bulgariei la BBB-, cel mai slab nivel din categoria cu calificativ investment grade, reflectand "cresterea riscului unei recesiuni ca si consecinta a declinului puternic al fluxurilor externe de finantare", sunt de parere cei de la Fitch.
Perspectiva Rusiei a fost de asemenea revizuita la "negativa" intrucat "manevrele politice sunt constranse de riscul iesirilor de capital, deteriorarea sustinuta a sistemului bancar si inflatia relativ ridicata".
Tara detine in schimb un "bilant exceptional de solid". Perspectiva Coreei de Sud a fost retrogradata la "negativa", pe fondul temerii ca rezervele valutare ale tarii ar putea inregistra un declin in contextul celei mai mari crize anterioare anului 1997, cand tara a solicitat un program de bailout din partea FMI.
Fitch a confirmat ratingurile de tara pentru Brazilia, China, India, Peru, Polonia, Taiwan si Thailanda.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO