Business Internaţional

Flota aeriana japoneza, fara Airbus

06.12.2004, 00:00 27

All Nippon Airways (ANA), a doua mare companie aeriana a Japoniei, va fi una dintre putinele companii aeriene din intreaga lume ce-si va desfasura activitatile fara ca flota sa sa includa vreun aparat de zbor Airbus, relateaza Financial Times. Compania japoneza isi va reorganiza flota pana in anul 2009 in incercarea de a-si reduce costurile.


Ioji Ohashi, directorul executiv al ANA, a declarat ca firma intentioneaza sa-si retraga toate aparatele de zbor Boeing 747-400 si sa le inlocuiasca cu aparate Boeing 777. "Costurile de operare a unui aparat 7777 sunt cu 20% mai reduse decat cele legate de un aparat 747-400," a declarat acesta.


Decizia ANA reprezinta o adevarata lovitura pentru Airbus, care incearca sa-i determine pe operatorii aerieni japonezi sa-i cumpere aparatul de zbor A380 super-jumbo.


"In acest moment, strategia noastra vizeaza perioada cuprinsa numai intre anii 2004-2009. Va trebui sa analizam aparatul A380, dar inca nu am luat nici o decizie privitoare la achizitionarea acestui tip de aparat," a declarat Ohashi.


Decizia luata de ANA de a include in flota sa numai aparate Boeing este un subiect delicat in Japonia, survenind la putin timp dupa izbucnirea celei mai ample dispute din istoria Organizatiei Mondiale a Comertului, Statele Unite si Europa dezbatand subventiile guvernamentale acordate companiilor Boeing si Airbus.


Autoritatile de la Tokio au fost atrase in aceasta disputa in momentul in care Comisia Europeana a luat in discutie ajutorul financiar acordat de Japonia pentru proiectul companiei Boeing legat de aparatul de zbor 7E7 Dreamliner. In ciuda incercarilor Airbus de a castiga cota de piata in Japonia, Boeing detine inca o pozitie aproape de monopol in aceasta tara, pe fondul legaturilor solide pe care aceasta le are cu aceasta industrie si cu g uvernul japonez.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO