Business Internaţional

FMI are o parte din vina pentru criza datoriilor, crede cel mai bun ministru de finante din Europa. Ce parere aveti?

FMI are o parte din vina pentru criza datoriilor, crede cel mai bun ministru de finante din Europa

Foto: Reuters

11.03.2010, 00:00 29

Jacek Rostowski, seful finantelor poloneze, a spus ca unuldintre motivele pentru care unele state europene au ajuns sa aibaun nivel nesustenabil al datoriei publice este din cauza sfaturiloracordate de FMI, scrie Financial Times.

"Cred ca multe state au gresit anul trecut pentru ca au permisnu doar mecanismelor de stabilizare automata (un program economic acarui valoare creste sau scade automat in functie de situatiaeconomica, fara a mai fi necesara interventia guvernului - n. red.)sa functioneze, ci au si adoptat masuri expansioniste aditionale.Cred ca politica pe care aceste state ar fi trebuit sa o adopteeste aceea pe care am adoptat-o noi, si anume am permismecanismelor de stabilizare automata sa functioneze pana la unpunct, iar apoi am adoptat masuri anti-criza" , a spus ministrulpolonez.

Rostowski, numit saptamana trecuta de revista The Banker dreptministrul de finante al anului, este mandru de modul in carePolonia a evoluat in timpul crizei financiare. Polonia a fostsingura economie din Uniunea Europeana care a crescut anul trecut, PIB-ul statului avansand in2009 cu 1,7%. Mai mult, a reusit sa evite recesiunea.

Ce se intampla daca nu asculti sfatul FMI?

Rostowski a spus ca el a respins sfatul primit de la FMI de amajora deficitul, iar aceia care au actionat in aceasta directie auintampinat probleme.

El l-a citat pe Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul-ministru alSpaniei, care s-a plans in legatura cu "paradoxul" oamenilor careanul trecut il sfatuiau sa majoreze cheltuielile, iar acum ilpedepsesc din cauza deficitelor record.

Rostowski a pretins ca datoriile publice foarte mari care punprobleme acum statelor precum Grecia, Irlanda si Spania reprezintaun pericol mai mare decat criza financiara care anul trecut aamenintat Europa Centrala si de Est. "Situatia cu care neconfruntam acum este o problema reala, o problema care nu este usorde solutionat", a afirmat el.

Rostowski considera, de asemenea, adecvat modul in care UniuneaEuropeana a raspuns ad-hoc problemelor bugetare ale statelormembre. El a adaugat ca Grecia pare ca "a luat taurul de coarne siactioneaza de o maniera hotarata".

Nu exista insa niciun motiv pentru a se exclude ajutorul de laFMI, in pofida faptului ca statele se arata rezervate, credeel.

Rostowski a spus ca Polonia a impus o regula prin care selimiteaza cresterea cheltuielilor neprevazute - aproximativ unsfert din buget - la numai un procent peste nivelul inflatiei.Guvernul a mai luat masuri pentru reformarea sistemului de pensiisi limitarea cheltuielilor militare.

Datoria publica devine indicator-cheie

El se asteapta ca deficitul bugetar al statului in 2010 sa fiede aproximativ 7% din PIB - respectiv 5,2% daca se exclude datoriasistemului de pensii. Datoria publica va fi de 42% din PIB, daca seomite datoria sistemului de pensii, insa chiar daca se includeaceasta datorie, nu se va depasi pragul de 55% impus de UniuneaEuropeana.

Guvernul de la Varsovia planuieste sa reduca deficitul pana la3% - limita maxima impusa de UE pana in 2012 sau 2013. Avansuleconomic in acest an este de asteptat sa fie de 3%, peste cel deanul trecut.

Desi situatia fiscala a Poloniei este mai buna decat a multoralte state europene, datoria publica si deficitul au crescut intr-operioada relativ scurta de timp.

"Dorim ca Polonia sa fie una dintre cele cinci cel mai putinindatorate state din UE", a spus Rostowski. "Credem ca un nivelredus al datoriei va reprezenta un avantaj-cheie pe viitor."

Reteta succesului

Spre deosebire de vecinii sai pusi la zid de criza economicamondiala, Polonia a reusit sa evite intrarea in recesiune, crescandanul trecut cu 1,7%. Atuurile celei mai mari economii din EuropaCentrala si de Est au fost piata interna stabila si dezvoltata,relativa independenta fata de exporturi, rata de schimb flexibila,si capacitatea statului de a tine in frau dezechilibrele interne siexterne, potrivit unui raport al Fondului Monetar International.Aceste avantaje au "actionat ca o plasa de siguranta, reusind saabsoarba socul", conform aceluiasi raport al FMI. "Cheltuielilepublice, administrate mai bine in perioada anterioara crizei siponderea mai mare a capitalului local in totalul capitalului atatin sectorul bancar, cat si in industrie au ajutat Polonia sa eviteintrarea in recesiune", este de parere Liviu Voinea, directorulexecutiv al Grupului de Economie Aplicata. "Intrarile de capital aufost mai putin agresive."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO