Business Internaţional

FMI cauta inca 100 mld. $ ca sa ajute tarile cu probleme

17.11.2008, 19:25 11

Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International (FMI), a declarat ca institutia va avea nevoie de finantare suplimentara, in conditiile in care va juca un rol mai mare in sprijinirea economiei globale, scrie BBC News.

Seful FMI a precizat ca este foarte probabil ca forul sa aiba nevoie de fonduri suplimentare in valoare de minimum 100 mld. dolari (78,7 mld. euro) in cursul urmatoarelor sase luni. Mai mult, Strauss-Kahn a facut apel catre bancile nationale sa reduca dobanzile de politica monetara.
Liderii G20 s-au angajat sambata, in cadrul unui summit desfasurat la Washington, sa coopereze strans in vederea stimularii economice internationale. Tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare au consimtit sa diminueze taxele si ratele dobanzilor de referinta si sa majoreze cheltuielile guvernamentale.
Ministrii de finante au fost solicitati sa discute reforma pe termen lung a reglementarilor din sectorul financiar, inclusiv problema remuneratiilor acordate executivilor si a creditelor riscante. Comunicatul emis anterior summit-ului a subliniat "rolul important in contextul crizei" al FMI, laudand facilitatea de acordare de lichiditati pe termen scurt.
"Proportia tarilor care au probleme concomitent s-a majorat dramatic si acestea se adreseaza FMI solicitand sprijin", a afirmat Strauss-Kahn. "Astfel, avem nevoie de resurse masive". Presedintele FMI a mai adaugat ca organizatia va incerca sa furnizeze un fel de retea de siguranta care sa protejeze partea cea mai vulnerabila a populatiei de consecintele colapsului economic.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO