Business Internaţional

FMI cere Germaniei să investească mai mult în infrastructură pentru a-şi ajuta vecinii

FMI cere Germaniei să investească mai mult în...

Autor: Daniela Stoican

20.05.2014, 19:33 419

Germania ar trebui să cheltuiască mult mai mult decât a promis pe proiecte de infrastructură în următorii patru ani pentru a ajuta economiile din zona euro aflate încă în dificultate să revină pe creştere, apreciază Fondul Monetar Internaţional.

Recomandările vin după ce guvernul cancelarului Angela Merkel, care a preluat puterea în decembrie, a promis să cheltuiască doar cinci miliarde de euro în plus în următorii patru ani pentru proiecte de infrastructură, scrie The Wall Street Journal.

Cu un buget echilibrat din 2012 până în prezent, cea mai mare economie a Europei a primit solicitări repetate atât din partea FMI cât şi din partea ţărilor cu probleme din zona euro să facă mai multe pentru a stimula creşterea economică în regiune.

„Decizia guvernului de a majora cheltuielile în această zonă este binevenită, dar suma este mică în raport cu nevoile estimate. Investiţii suplimentare de până la 0,5% din PIB pe an timp de patru ani ar putea fi finanţate fără a încălca regulile fiscale şi ar avea doar un impact minor asupra raportului datorie/PIB având în vedere creşterea economică suplimentară aşteptată”, arată raportul FMI.

„Un astfel de program ar determina o creştere pe termen lung a PIB-ului, stimulând investiţiile private şi de asemenea ar stimula creşterea în restul zonei euro”, explică FMI.

Potrivit recomandării instituţiei financiare internaţionale, Germania ar trebui să cheltuiască fonduri suplimentare de până la 14 miliarde de euro doar anul acesta, având în vedere că PIB-ul Germaniei a fost de 2.737 miliarde de euro anul trecut.

Economia Germaniei este destul de sănătoasă, guvernul estimând o creştere de 1,8% anul acesta şi de 2% în 2015. În primul trimestru, economia germană a avansat cu o rată anualizată de 3,3%, faţă de creşterea medie de 0,8% in zona euro.

„Politicile ar trebui să se concentreze pe stimularea creşterii în Germania, susţinând în acelaşi timp revenirea economiilor din zona euro,” cred analiştii FMI.

„Creşterea investiţiilor publice şi private şi reforma sectorului serviciilor din Germania ar majora producţia pe termen mediu, ar reduce surplusul acum mare şi persistent de cont curent şi ar genera o creştere semnificativă a cererii interne în Germania pentru exporturile din restul zonei euro, ajutând astfel la reechilibrare în interiorul uniunii monetare”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO