Business Internaţional

FMI: Criza creditelor se va resimti cel mai puternic in cresterea economica din 2008

26.09.2007, 17:07 13

In cadrul raportului sau asupra stabilitatii globale, Fondul Monetar International (FMI), care supravegheaza sistemul financiar mondial, arata ca s-ar putea inregistra o incetinire a ritmului de crestere economica pe fondul crizei cu care se confrunta pietele de credit din intreaga lume, scrie BBC News.
Rodrigo Rato, director general al FMI, a declarat ca cel mai mare impact al crizei va fi resimtit asupra economiei americane in anul 2008.
Comentariile lui survin dupa ce Alan Greenspan, fost presedinte al bancii centrale americane (Fed), a declarat ca exista 50% sanse ca Statele Unite sa intre in recesiune.
"Se va inregistra un ritm mai lent de crestere. Daca acest lucru va duce la recesiune depinde de factori pe care nu-i putem prevedea in acest moment", a declarat recent Greenspan.
Chiar daca pietele de credit se vor redresa, turbulentele ar putea avea "ample si importante" consecinte, se arata in raportul FMI.
"Desi rata de crestere economica ar putea fi in continuare una ridicata anul viitor, pe fondul cresterii accelerate a economiilor asiatice, aceasta ar putea fi mai redusa decat cea din 2006 si 2007", a declarat Rato.
Cu cat perioada de criza a pietelor financiare se prelungeste, cu atat creste riscul incetinirii in continuare a ritmului de crestere economica, a adaugat el, precizand ca aprecierea monedei europene, in special fata de dolar, ar putea reprezenta o problema deosebita pe viitor.
FMI isi va publica proiectiile fata de evolutia economiei mondiale luna viitoare, insa se sugereaza ca economia americana ar putea creste cu numai 1% pana la 1,5% anul viitor, jumatate din rata actuala, in timp ce economia britanica ar putea incetini pana la 1,5-2%, de la 2,8%, rata estimata pentru acest an.
FMI avertizeaza ca in ciuda "extraordinarei" infuzii de lichiditati realizate de bancile centrale, "potentialele consecinte ale crizei nu ar trebui sa fie subestimate".
In acelasi timp, forul international considera ca "strategii au acum in fata delicata misiune" de a inaspri reglementarile, fiind in acelasi timp constienti ca firmele si gospodariile au beneficiat de inovatiile financiare din ultimii ani.
Aceasta problema ar putea domina reuniunea anuala a FMI de luna viitoare din Washington, Franta si Statele Unite discutand aprins daca o reglementare prea stricta a sistemului financiar mondial nu ar descuraja inovatiile financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO