Business Internaţional

FMI: Criza financiara este departe de final

30.07.2008, 18:38 13

Criza de pe piata globala a creditelor nu da niciun semn de ameliorare, conform unui raport al Fondului Monetar International (FMI), citat de BBC News.
In acest ultim raport privind stabilitatea economica, FMI mentioneaza ca ieftinirea locuintelor si incetinirea ritmului de crestere economica afecteaza piata creditelor. Institutia a mai anuntat ca pietele emergente, precum China, ar avea si ele de suferit pe termen lung de pe urma crizei creditelor.
Au existat, de asemenea, numerosi indicatori ai problemelor cu care se confrunta economiile lumii, pe fondul stirilor conform carora Casa Alba va majora estimarea privind deficitul bugetar al SUA pentru anul viitor pana la valoarea record de 490 mld. dolari (311 mld. euro). Guvernul american cheltuieste sume considerabile de bani pentru a limita scaderea ritmului de crestere economica, insa aceste cheltuieli va trebui sa fie sustinute in mare parte prin imprumuturi.
Raportul FMI indica o situatie financiara negativa, la aproape un an dupa ce piata financiara mondiala a inghetat, in august 2007. In luna aprilie a acestui an, FMI a anuntat ca bancile si alte institutii financiare ar putea suferi pierderi in valoare de o mie de miliarde de dolari (636 mld. euro) din cauza crizei de pe piata creditelor, in conditiile scaderii valorii contabile a activelor.
Totusi, raportul actual arata ca bancile au reusit sa stranga fonduri suplimentare necesare pentru acoperirea a doar doua treimi din pierderile inregistrate, deci exista posibilitatea unor noi masuri de inasprire a conditiilor de creditare. FMI avertizeaza ca "in vreme ce bancile cauta sa acumuleze capital, activele sunt vandute, iar conditiile de creditare se inaspresc, rezultand o incetinire a ritmului de crestere a creditelor in SUA si in zona euro".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO