Business Internaţional

FMI: Economia maghiara isi va reveni greu dupa recesiune

18.11.2008, 17:46 15

Fondul Monetar International (FMI) a declarat intr-un raport publicat luni ca se asteapta ca economia Ungariei sa se redreseze lent dupa recesiune, desi deficitul de cont curent al tarii ar putea inregistra o scadere importanta, scrie Budapest Business Journal.

Oficialii FMI au precizat in raport ca se asteapta ca economia Ungariei, tara care a semnat luni acordul pentru obtinerea unui imprumut in valoare de 6,5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, sa se contracte cu pana la 1% anul viitor, inregistrand o crestere economica modesta de 0,6% in 2010, inainte de a ajunge la potentialul sau maxim, estimat la 3%, dupa anul 2011.
Raportul institutiei estimeaza ca deficitul de cont curent al Ungariei va scadea la 2% din PIB in 2009, comparativ cu nivelul de 6,2% din PIB, estimat pentru acest an. Cu privire la deficitul de cont curent al tarii, oficialii FMI au declarat ca acesta "ar putea sa scada cu mai mult de 4% din PIB intre 2008 si 2009, in special pe fondul deprecierii cursului de schimb real al monedei nationale si al cresterii economice mai scazute. Procesul va fi stimulat in cea mai mare parte de o reducere semnificativa a importurilor".
Raportul FMI estimeaza ca Ungaria va atinge o crestere economica de 3% dupa 2011, din cauza unui declin economic in Europa de Vest, principala piata de desfacere a tarii, si a reducerii controlului economic la nivel mondial.
"In conditiile in care mediul de afaceri international este destul de dificil, iar cererea pe piata interna este scazuta, economia si-ar putea reveni doar treptat", potrivit raportului citat.
Ungaria a obtinut un ajutor financiar in valoare de 25,1 miliarde de dolari (19,9 mld. euro) de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala in luna octombrie, cu scopul de a reduce deprecierea monedei nationale si de a oferi sprijin pietelor financiare interne.
Pentru a beneficia de finantare din partea Fondului Monetar International, guvernul maghiar s-a angajat sa scada deficitul bugetar si cheltuielile publice, in special in ceea ce priveste salariile din sectorul public si pensiile. FMI spune ca implementarea acestor masuri are o importanta majora, solicitand fortelor politice maghiare sa se puna de acord asupra reformelor structurale care vor fi aplicate.
Raportul Fondului Monetar International a subliniat si ca Ungaria va avea nevoie in continuare de o finantare externa ridicata, desi deficitul de cont curent al tarii ar putea inregistra o scadere semnificativa anul viitor. Potrivit FMI, se estimeaza ca pana la sfarsitul lui 2009 economia maghiara ar putea avea nevoie de fonduri externe de 39 de miliarde de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO