Business Internaţional

FMI: Economia mondiala nu a obosit

15.04.2005, 19:02 12

Incetinirea cresterii economice pare sa se opreasca aici, iar economia mondiala este pe cale sa intre intr-o perioada de expansiune mai solida, condusa de tari precum SUA si China, au declarat oficialii FMI, citati de International Herald Tribune.

Pentru anul 2005 se asteapta un procent de crestere de 4,3% si de 4,4 % in 2006 pentru economia globala, potrivit estimarilor FMI din raportul semianual cu privire la evolutia economiei mondiale. Previziunea este neschimbata de la precedentul raport din septembrie.

"Indicatorii de previziune indica faptul ca economia revine la un ritm de dezvoltare mai lent, dar sustenabil, in ciuda riscului din ce in ce mai crescut pe care il reprezinta majorarea pretului petrolului", se arata in raport.

Ritmul de crestere al SUA sau China, dar si al economiilor de piata ale tarilor emergente a fost mai puternic decat se astepta, in timp ce performantele Europei si Japoniei au fost dezamagitoare.

Raghuram Rajan, economistul-sef al Fondului, este de parere ca, in ciuda problemelor pe care inca le mai are, economia Japoniei va cunoaste o crestere de 1,9% anul viitor. China va inregistra un ritm de dezvoltare accentuat si in 2006, in pofida masurilor ce s-au luat de a frana aceasta tendinta. Raportul arata ca premisele expansiunii sunt sustinute de ratele favorabile ale dobanzii, de cresterea gradului de ocupare si de economia puternica a Chinei. Cu toate acestea, nu pot fi scapate din vedere riscurile ce pot interveni: natura instabila a cresterii, inasprirea restrictiilor de pe pietele financiare, majorarea pretului petrolului.

Estimarea facuta de FMI se bazeaza pe presupunerea ca pretul petrolului la scara mondiala ar ajunge la nivelul de 46,50 $ barilul anul acesta, respectiv 43,75 % in 2006.

Miercuri, barilul a fost tranzactionat cu 50,38 $, o scadere de 1,48 $, la New York Mercantile Exchange. Pe fondul acestor previziuni, orice discontinuitate survenita in procesul de aprovizionare ar putea genera modificari ale pretului, declara FMI.

"Volatilitatea pretului petrolului determina o atentie marita la investitii, in special in cele din sectorul petrolier, unde sunt necesare pe parcursul intregului lant de productie", a explicat Rajan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO