Business Internaţional

FMI: Economia mondiala va creste anul viitor, dar revenirea va fi lunga

18.05.2009, 16:43 15

Economia globala va reveni pe crestere incepand de anul viitor, a declarat directorul adjunct al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky, citat de Bloomberg.

"Datele noastre privind perspectivele economiei globale sugereaza o revenire a expansiunii economice in 2010", a declarat Lipsky. "Totusi, revenirea va fi mult mai lenta decat in cazul perioadelor de recesiune anterioare", a precizat oficialul FMI.
Increderea in evolutia economiei mondiale a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni, pe fondul semnalelor pozitive transmise de economisti si de bancherii centrali din intreaga lume.
Economistii au indicat, in ultimele saptamani, aparitia unor semnale de speranta privind evolutia economiei mondiale, ceea ce a impulsionat investitorii sa revina puternic pe pietele de capital, ignorand ultimele statistici care pun sub semnul intrebarii entuziasmul analistilor.
 
Sfarsitul crizei este departe
Oficialii institutiilor financiare internationale s-au aratat insa mai reticenti in a declara ca cea mai dificila perioada a crizei s-a incheiat. "Ceea ce este foarte clar deocamdata este ca actuala criza este foarte departe de a se fi incheiat", a declarat Lipsky, adaugand ca "perspectivele privind o revenire pe scara larga a pietelor asiatice depind, de asemenea, foarte mult de viteza cu care economia globala va recupera terenul pierdut".
In acelasi timp, directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca estimeaza o revenire pe plus a economiei globale in prima jumatate a anului viitor, semnalele privind o stopare a declinului urmand sa fie vizibile la sfarsitul lui 2009.
 
Revenire conditionata
Estimarile oficialilor FMI indica o revenire graduala a economiei europene in 2010 doar in cazul in care companiile aleg sa-si restructureze operatiunile financiare. In cazul Asiei, oficialul FMI Takatoshi Kato spune ca recesiunea va fi "mai adanca si mai prelungita" decat in perioadele anterioare de criza.
Datele publicate la jumatatea lunii mai indica o adancire a recesiunii economiei europene in primul trimestru din 2009, ridicand in acelasi timp noi semne de ingrijorare privind pericolul aparitiei deflatiei pe piata japoneza. In Japonia, economia inregistreaza cel mai puternic declin din perioada postbelica.
Aceleasi statistici arata ca tari precum Franta si Austria au intrat oficial in recesiune, iar Germania a traversat cel mai dificil trimestru de la declansarea crizei financiare incoace.
Cele 16 economii membre ale zonei euro s-au contractat cu 2,5% in primele trei luni din 2009, potrivit datelor oficialilor de la Bruxelles.
"Acesta ar trebui sa reprezinte punctul cel mai de jos al recesiunii din Europa, existand semne ca rata de contractie se micsoreaza", spune Howard Archer, economist in cadrul IHS Global Insight. "Totusi, cred ca revenirea pe crestere se afla inca departe", a adaugat el.
 
Investitorii sunt optimisti
Principalele piete bursiere europene au urcat pe fondul previziunilor optimiste, investitorii ignorand aproape in totalitate statisticile negative.
"De data aceasta, cea mai dificila perioada chiar pare sa fi trecut", crede Carsten Brzeski, analist in cadrul ING Bank.
Unii economisti au semnalat in ultima perioada ca economia mondiala intra intr-o zona crepusculara marcata de date contradictorii, indicatorii cheie semnaland intrarea intr-o zona a revenirii chiar daca problemele de zi cu zi - inclusiv cresterea somajului - continua.
Oficialii FMI au solicitat de asemenea adoptarea de masuri urgente pentru restructurarea sistemului financiar si au precizat ca Banca Centrala Europeana ar putea fi nevoita sa reduca si mai mult dobanda de referinta aflata deja la un minim record.
 
Tarile din Est vor mai lua bani de la FMI
 
Pana la revenirea pe crestere a economiilor, inca o serie de tari est-europene, care se lupta cu deficitele de cont curent ridicate si cu termene stranse de rambursare a datoriilor externe, ar putea fi fortate sa apeleze la finantare de urgenta din partea Fondului Monetar International, apreciaza analistii agentiei de rating Fitch, citati de Bloomberg. "Nivelul ridicat al datoriei externe a acestor tari ne determina sa credem ca este foarte probabil ca Bulgaria, Croatia si Lituania sa apeleze la ajutorul FMI", se arata intr-un raport al agentiei. Mai multe tari din regiune - de la Letonia, pe coasta Marii Baltice, pana la Serbia, in zona Balcanilor - au apelat in ultimele luni la imprumuturi externe odata ce recesiunea a alungat investitorii din regiune si a condus la disparitia surselor de finantare traditionale. Tarile baltice si cele din Balcani, dar si Ungaria, se afla in special intr-o situatie delicata, inregistrand deficite de cont curent uriase si un declin accentuat al exporturilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO