Business Internaţional

FMI: exista posibilitatea unei crize pe piete emergente

10.08.2001, 00:00 18



Riscurile si incertitudinile din economia mondiala trag in jos pietele financiare, in special pe cele din statele in curs de dezvoltare, se arata in ultimul raport trimestrial al Fondului Monetar International privind evolutia pietelor emergente.

Seria recenta de crize din Turcia, Argentina si mai nou Brazilia a determinat fondul sa emita previziuni mult mai negre decat de obicei.

"Incetinirea ritmului de crestere economica a adus in discutie posibilitatea aparitiei unei crize pe pietele emergente, avand in vedere ca riscurile au crescut considerabil", afirma realizatorii raportului.

Previziunile Fondului Monetar International (FMI) pentru intreaga perioada a acestui an indica o crestere moderata a fluxurilor de finantare prin emisiunile de obligatiuni, o aparitie sporadica a emisiunilor de actiuni, precum si o diminuare considerabila a fluxurilor de imprumuturi sindicalizate.

Chiar si aceasta previziune sumbra se bazeaza pe presupunerea ca nu se va produce nici o criza importanta, similara colapsului din 1997 a economiilor din Asia de Sud-Est, si porneste de la premisa ca situatia economiilor dezvoltate nu se va agrava in continuare.

O problema esentiala ramane, in opinia analistilor FMI proportia in care fondurile de care au beneficiat statele emergente in perioada 1995-2000 au contribuit la derularea reformelor structurale, precum si masura in care tarile debitoare vor putea returna imprumuturile contractate.

In al doilea trimestru, perfomantele economice ale statelor emergente, precum si solvabilitatea acestora, au continuat sa se deterioreze, principalii indicatori economici ai acestor tari ajungand la nivele similare celor de dupa criza financiara cunoscuta de Rusia in anul 1998.

Alti factori care au influentat in perioada aprilie-iunie pietele in curs de dezvoltare au fost scaderea previziunilor de crestere a Produsului Intern Brut al Statelor Unite la doar 1,8%, Japoniei la 0,6%, si Europei Occidentale la 2,3%, aceste regiuni constituind principalele motoare de crestere ale economiei mondiale, dar si reducerea ratelor dobanzilor adoptata de marile banci centrale, precum si deterioarea profitabilitatii in sectorul corporatist american.

Volumul emisiunilor de obligatiuni si cel al creditelor sindicalizate efectuate, respectiv contractate de tarile cu economii emergente, a cunoscut o crestere modesta fata de primele trei luni ale anului. Cu toate acestea, imprumuturile sindicalizate au ramas la un nivel mult mai scazut decat in anul 2000.

La randul lor, plasamentele de capital pe pietele internationale au avut un volum redus, reflectand mediul ecomonic nefavorabil pe plan mondial.

Totalul finantarilor acordate statelor in curs de dezvoltare, insemnand investitii de capital, credite si emisiuni de obligatiuni, au totalizat in trimestrul al doilea 48,1 de miliarde de dolari, comparativ cu 42,2 de miliarde de dolari, in primele trei luni ale anului.

Din aceasta suma, Asiei ii revin 22,1 miliarde de dolari, statelor din emisfera vestica 13,9 miliarde de dolari, in timp ce economiile emergente din Europa, Africa si Orientul Mijlociu au fost finantate cu 12,2 miliarde de dolari in trimestrul al doilea.

De la inceputul anului, totalul creditelor, investitiilor de capital si emisiunilor de obligatiuni contractate si realizate de aceste tari au totalizat 93,6 miliarde de dolari.

Argentina si Brazilia au contractat, in perioada aprilie-iunie, 44% din creditele atrase de statele in curs de dezvoltare, Argentina fiind nevoita sa recurga la o rascumparare de obligatiuni in valoare de 30 de miliarde de dolari, in timp ce Brazilia s-a confruntat cu o grava criza energetica.

Imprumuturile sindicalizate contractate de tarile emergente au totalizat, in trimestrul al doilea, 15,2 miliarde de dolari, in crestere comparativ cu 13,1 miliarde de dolari, in primele trei luni ale anului.

Daca volumul investitiilor in sectorul corporatist s-a diminuat, in special in America Latina si Asia, marea majoritate a imprumuturilor sindicalizate s-au orientat, in aceasta perioada, catre statele in curs de dezvoltare din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Cele mai importante companii si institutii financiare din Europa de Est, in special cele din Ungaria si Polonia, au consemnat insa o scadere a volumului de imprumuturi sindicalizate la un nivel care tinde sa se apropie de cel din Europa Occidentala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO