Business Internaţional

FMI: Grecia ar putea obţine o prelungire a termenului de returnare a ajutorului financiar de la 6 la 11 ani

28.11.2010, 10:31 16

Uniunea Europeană (UE) şi FMI ar putea extinde perioada în careGrecia va trebui să înapoieze ajutorul financiar cu încă cinci ani,pentru a permite ţării să administreze mai uşor datoria publică,scrie o publicaţie elenă, citând un oficial FMI.

"Avem posibilitatea de a extinde perioada de plată... de la saşeani la 11", a declarat oficialul FMI însărcinat cu fondul deurgenţă acordat Greciei, Poul Thomsen, pentru publicaţia Realnews,informează Reuters.

Înapoierea împrumutului va începe din 2013, odată cu primireaultimei rate. Conform Reuters, cea mai critică perioadă estereprezentată de primii doi ani, când cea mai mare parte aîmprumutului trebuie înapoiată. Condiţiile actuale vor obligaGrecia să împrumute peste 70 de miliarde de euro pe an în perioada2014-2015, de la aproximativ 55 de miliarde de euro anual în2011-2013.

"(Aşa cum prevăd condiţiile în prezent) Grecia va trebui săînapoieze cea mai mare parte a împrumuturilor de 110 miliarde euroîn primii doi ani după expirarea programului", a spus Thomsenpentru Realnews.

"Aceasta (prelungire) va trimite pieţelor un semnal: 'Nu văfaceţi griji în legătură cu înapoierea celor 110 miliarde de euro,nu vor fi afectate pretenţiile voastre'", a completatoficialul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO